d'n Hadeejer december 2005
26 Een week op pa Een bijzondere dag op pad deze keer, die eigenlijk beter ‘Een week op pad’ genoemd kan worden. Maurice Bissels heeft het druk tijdens de feestdagen. Hij is namelijk kok van beroep. De geboren en getogen Dinthernaar woonde tot zijn 26ste in de Julianastraat. Daarna verhuisde hij naar Veghel. Vanaf zijn jeugd wou hij al kok worden. Hij volgde daarvoor een koksopleiding aan Maandag Op het menu Zeker tijdens de feestdagenwordt er inde keuken flink uitgepakt. Daarvoor moeten wel de nodige producten ingekocht worden.Menhoudt veel rekeningmet het seizoen. Zo vinden we in de wintermaan- denveelkoolsoortenenstoofgerechtenop het menu. Het komt er voor de chef-kok op aan om zijn kennis van smaken en zijn creativiteit optimaal te benutten, om een feestelijk maal op tafel te kunnen krijgen. Zaterdag Kevin Doorgaans staat Maurice rond half negen op. In principe bestaat zijn werk uit een zeven daagse werkweek. Afhankelijk van het aantal reserveringen, is hij op wis- selende dagen vrij. Alleen tijdens drukke (feest)dagenwordt er inploegengewerkt, en worden alle schema’s omgegooid. Omdathijvoornamelijkindemiddagenen avonden werkt, heeft hij ’s morgens zijn handen vrij om te zorgen voor de negen maanden oude zoon Kevin. Zondag Neusje van de zalm Rond twaalf uur vertrekt hij naar zijnwerk. In de middag begint hij met het voorbe- reiden van de maaltijden. Sla wassen en groentesnijden.Ookdesoepen,sauzenen dedressingswordenalvast geprepareerd. Ditzijndezogenaamdesmaakbepalers.Als chef-kok heeft hij de leiding in de keuken endraagtdaardeverantwoordingvoorde kwaliteit, zodat elkedag‘hetneusjevande zalm’ geserveerd kan worden. Vrijdag Way of life Voor Maurice is kok zijn werk, zijn hobby. Omdat hij op momenten moet werken dat de meeste mensen vrij zijn (weeken- den, feestdagen), mist hij veel feestjes en andere sociale bezigheden. Maar zo zegt hij: “Kok zijn is een way of life.” Het leuk- ste om te maken vindt hij de voorgerech- ten en de toetjes. “Daar kun je echt heel leuke dingen mee doen”, aldus Maurice.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MjU2Mzc=