d'n Hadeejer maart 2006

25 Servicepunt toch dicht na 31 maart Alleen wethouder Verkuijlen stemde tegen. Hij wist wel nog te bewerkstelligen dat er op zaterdag één april een extra openstelling is van 10.00 tot 12.00 uur.Er liggen namelijk diverse voorgedrukte formulieren, die later vernietigd moeten worden. Wie op die zaterdag gebruik wil maken van het servicepunt in verband met de aanvraag voor een kap- of stookvergunning, de verlenging van een paspoort of een identiteitsbewijs, of anderszins een aanvraag wil doen, hoeft alleen de handelingskosten te betalen. Dat komt neer op ongeveer 40% van de normale kosten. Bijvoorbeeld: een verklaring omtrent gedrag kost normaal € 30,80 en dan € 12,35, en een identiteitskaart (€ 31,25) is verkrijgbaar voor € 12,50. De gemeente heeft hier verder geen ruchtbaarheid aan willen geven, omdat het aantal formulieren beperkt is, maar er kunnen toch wel zo’n veertig mensen gebruik maken van deze service. In volgorde van binnenkomst zo liet de gemeente bij navraag weten. Veel mensen zullen deze sluiting betreuren.Misschien dat de nieuwe raad de klok weer terug draait. Ad Donkers zei desgevraagd dat hij het er niet bij liet zitten. AvS Bij de mulder wier er dan bij gezegd dat het voor het bakken van brood was en fijn gemalen moes worden. Thuisgekomen werd het gezift (gezeefd) om de dons(bloem) van de zemelen te scheiden. Van de dons werd een redelijke witte mik gebakken, maar toch meer grauw dan wit. Naast de boerenmik werd er ook roggebrood gebakken, meestal voor de paarden of een verse koe.In tijd van armoe aten de mensen het beide. Alvorens het bakken begon, werd er een ketel heet water gestookt en kon het mengen beginnen. Het meel werd in de trog gemengd met water en een brok zuurdeeg van het vorige baksel (hevel) dat een week had gelegen. Dit was om het rijzen te bevorderen. Het mengsel dat voor het roggebrood bestemd was, was niet meer dan roggemeel en water met zuurdeeg dat met de voeten gekneed werd. Als je geluk had sprong men met gewassen voeten in de trog om door dit mengsel te stampen tot het een zekere taaiheid had.Daarna werd het afgedekt met een meelzak. Het mengsel voor de witte mik werd met de hand gekneed. Voor het rijzen van de witte mik werd bij de brouwer van Sleeuwen in de Brouwersstraat een kannetje natte gist gehaald. Later kocht men dit van de “gestman” die elke week zijn ronde deed en tegelijk de eieren ophaalde voor de markt. Voor het mengen van de mik werd een beetje water gebruikt. Soms werd er wat ondermelk en in bijzondere gevallen een beetje volle melk toegevoegd om de mik wat smakelijker te krijgen.Als het deeg klaar was werd het in stukken van een gewone mik verdeeld.Voor een tweede maal gekneed en in de broodvorm gedaan, besmeerd met wat olie, kruislings enkele figuren op aan gebracht en in de oven gezet.De deegoverschotjes werden ook meegebakken en als ovenkoekjes aan de kinderen uitgedeeld. In de meeste boerenhuizen was de schouw ingebouwd onder de schouw in “den herd”. Als de oven op hitte was gestookt, werd met het “rokelijzer” de vloer ontdaan van de gloeiende houtskool, waarna met een oude berkenbezem de vloer werd schoongeveegd. Het brood werd dan met een houten schop op de hete stenen in de oven gelegd. Deze hete stenen bakte het brood in ongeveer anderhalf uur gaar. Op veel plaatsen werd ook gebakken in een apart gebouwtje op het erf ”de bakest”. Aan de achterkant was dan een ruimte voor een as en een zandhokje. Als het een regenachtige zomer was geweest zat er veel “schot”tussende rogge.(ontkiemde korrels) en na het bakken zat er dan nogal wat “derf ” in de mik. Dit was een glazige substantie die niet lekker was.Aan tafel na het snijden van de mik werden deze ogen eruit gestoken, want ook dit brood, hoewel minder smakelijk, moest toch gegeten worden. Uit de Wojstap-kroniek december 1991 door H.C.van der Heijden Het brood bakken inDinther van voor de tweede wereldoorlog Men bakte in de regel een keer per week, gewoonlijk op vrijdags of zaterdags, om in het weekend lekker vers brood te hebben.Dit gaf in vele huishoudens een drukte en consternatie van belang. Een week van tevoren werd er een “gebekt” rogge naar de molen gebracht, ­ bij Potters of Spierings op Beugt. Gewoonlijk was dit een mud rogge. Ondanks eerder verzet van een groot gedeelte van de gemeenteraad heeft het college van burgemeester en wethouders in een van zijn laatste vergaderingen toch besloten het gemeentelijk servicepunt in Heeswijk-Dinther aan de Plaza te sluiten. In de notulen van 7 maart jl. staat vermeld dat op vrijdag 31maart de laatste avondopenstelling plaats zal vinden. “Met pijn in het hart”, zei burgemeester Heijmans, “we hebben de sluiting met een kwartaal weten te rekken, maar het kan nu eenmaal niet anders.”

RkJQdWJsaXNoZXIy MjU2Mzc=