Na ‘beleefdheid vs. eerlijkheid’ zijn de dagelijks meest opvallende verschillen tussen Engeland en Nederland de drinkcultuur en het voedsel. Alcohol is in Nederland alomtegenwoordig als sociaal glijmiddel, maar in Engeland staat de alcohol zelf centraal. Je drinkt met het doel om dronken te worden. Het is niet zo dat mensen drinken en sommigen per ongeluk te ver gaan. Nee, er wordt openlijk naar gestreefd om zo dronken mogelijk te worden. Het is de voornaamste frustratie van ambulancemedewerkers, aangezien mensen als ze iemand bewusteloos op straat zien liggen het alarmnummer bellen, terwijl je ze alleen maar wakker hoeft te schudden. Een poel accuzuur Qua voedsel zijn er plezierige en onplezierige verrassingen. De onplezierige zijn het meest interessant, dus zal ik mijn twee meest verschrikkelijke ervaringen vertellen. Pas op, want het lezen alleen al kan je permanente rimpels geven. Ik schepte eens optimistisch een saus op mijn bord, genaamd ‘lime/pickle chutney’. Het is een zeer scherpe puree met limoen, augurk, uien, azijn en een scala aan Indische kruiden. Een mespunt is al moedig, maar helaas ging ik daar ver overheen in mijn onwetendheid. Vervolgens voelde het alsof ik een poel accuzuur likte dat onder stroom staat. Mijn mond stond in brand en een meute woedende dieren sloeg me onophoudelijk in mijn gezicht met bezwete handdoeken. Het woord ‘zuur’ kreeg nieuwe betekenis en de rest van de dag zag ik de wereld in een kouder, vijandiger licht. De Engelsen hebben er vreemd genoeg weinig problemen mee, hoewel zij weer niet tegen onze dubbel zoute drop kunnen. Geur en smaak zijn afschuwelijk Een andere ervaring was Marmite. Dit is een stroperige substantie, gemaakt van gistextract, hoofdzakelijk gebruikt als broodbeleg. Er is geen enkel argument waarmee je het bestaan van Marmite kunt goedpraten. De geur en de smaak zijn zo afschuwelijk dat daar zelfs in de reclames mee rekening wordt gehouden en de fabrieken ongeveer net zo ver van bewoning moeten worden gehouden als vliegvelden. Ik heb de smaak nooit beter horen beschreven dan ‘Death on toast. It’s evil”. Er zijn echter mensen die het aankunnen of zelfs heerlijk vinden. Gelukkig zijn er ook genoeg smakelijke dingen te vinden in Engeland, vooral dankzij hun voormalige koloniën. Zoals wij bami en nasi hebben, hebben zij curry en tikka masala. Poppadoms met dips zijn ook onontbeerlijk. Onze boerenkool met worst is in Engeland ‘bangers and mash’. Typisch Engels zijn verder ‘Cornish pasty’ (een boerensnack van wintergroenten in bladerdeeg) ‘fish & chips’ (gefrituurde vis met friet) en nog een boel andere uitvindingen. At the point of delivery Een verschil in voorzieningen tussen Engeland en Nederland is de gezondheidszorg. Dit is in Engeland gratis ‘at the point of delivery’. Er wordt een standaardpercentage van je inkomen afgeteld, maar dan hoef je ook geen verzekering uit te kiezen en je zult nooit een rekening te zien krijgen. Voor mij is de situatie zo, dat ik vanuit werk nog een extra privéverzekering krijg, waardoor ik voor de meeste dingen dubbel verzekerd ben, simpel gezegd, zieker kan worden dan andere mensen. Ligt Amsterdam in Nederland? De indruk die Engelsen van Nederland hebben is typisch. Ze zijn vooral erg te spreken over de ontspannen houding ten opzichte van drugs, en over de voetballers. Afgezien daarvan weet de gemiddelde Engelsman eigenlijk heel weinig van Nederland. Het is me zelfs overkomen dat iemand niet wist dat Amsterdam in Nederland ligt en meer dan eens dat iemand niet zeker wist of Holland en the Netherlands wel hetzelfde zijn. ‘Je drinkt met het doel om dronken te worden’ Populair broodbeleg: Marmite Tekst: Jacques van der Meijden In de rubriek `HaDeejers over de grens` krijgen jongeren de gelegenheid iets te vertellen over hun verblijf in het buitenland. Wil jij je ervaringen met ons delen, of ken je iemand die we kunnen benaderen? Stuur een berichtje naar: redactie@hadeejer.eu Wilco van Esch (27 jaar) woont sinds 2006 in Engeland en werkt daar voor een ontwerpbureau Marmite op je brood: it’s evil! HaDeejers over de grens Engeland Groeten van Wilco van Esch 25 | oktober 2009
RkJQdWJsaXNoZXIy MjU2Mzc=