John McQueen-Gentles (63) is geboren in Schotland, in Falkirk bij Edinburgh. In 1972 kwam hij voor zijn werk (plaatwerker) naar Nederland . John is nooit meer teruggegaan naar Schotland want hij vond zijn grote liefde bij Carla, een geboren en getogen Dintherse. Zij wonen nu al 23 jaar in de Abt Neefsstraat en zij bewonen daar een huis waarvan de keuken in Dinther ligt en de zitkamer in Heeswijk. In Schotland wordt Kerstmis sober gevierd. "Het echte decemberfeest is de jaarwisseling, (Hogmanay) een echt spetterend feest waarbij de Schotten zich kunnen uitleven" vertelt John . Al ruim 20 jaar wordt bij John thuis Kerstmis gevierd en daar nodigt hij zijn hele familie bij uit. Op Eerste Kerstdag zorgt hij voor een lekkere kerstmaaltijd voor het hele gezelschap. John is de thuiskok . leder jaar weer tovert hij een heerlijke gevulde kalkoen uit de oven. "Ik kook héél graag maar geniet zelf ook enorm van eten" zegt John. Carla, lachend: "Daar geniet je te veel en te vaak van" De Schotten zitten allemaal met een feesthoedje op aan het kerstdiner. leder kijgt op zijn bord een "cracker", die eruit ziet als een toffee. Men trekt die open en vindt dan het feesthoedje, confetti en vaak een klein cadeautje. Nóg een leuke traditie van de Schotten: the Wishbone: het gedroogde nekbot van de kalkoen. Aan de kerstdis mogen twee kinderen met hun pink ieder een bot pakken en samen uit elkaar trekken . Wie het grootste stuk heeft mag een wens doen . Op Tweede Kerstdag is het boxingday. Father Christmas stopt dan cadeautjes in de grote sokken bij de schoorsteen. John geeft onderstaand het recept voor de gevulde kalkoen. In Schotland drinkt men whiskey met water bij de kalkoen . John doet daar niet aan mee: hij is een Schot die geen whiskey lust!! In Nederland wordt er wijn en bier bij gedronken. John wenst iedereen succes toe met het bereiden van de kalkoen en .... smakelijk eten! . .. en champignons , mandarijnen 1 gesneden paprika, roz1J; ,d malen en mengen. Als I, 01, ,I}- k ye)l,, en selderie toevoegen. oe n aprikapoeder na! r qf)v~ F,-a,.tf-Oe)\; (MÁI O kruiden voeg je zout , peper e PDan ga je-dekalko~ 1 -- - - - smaak toe. Alles goetjj!ll~n_ge:~hterpoten met staart - - -lngreld-,e"nten: - - .1 - vullen Als hij goed 9 evu- ~ - t boter stukjes óoter - - . D k lkoen invetten me , - - _Kalkoen van ongeve.s1 4 k1 o - opbinden. __;! a - .- aluminiumfolië wikKelen. - -- -- op de kalkoen doen_e~; bakschaal in het midden - - Daarna de kalkoen '.'.2 en(180 - 200 graden) zetten. - - - van de voorverw_c1rm~ e _:>:r de kalkoen uit de oven--- - - Minstens een keer per u d bovenkant losmaken-en - --halen , aluminiumfolie aan ~- eigen vet en van de-- - de kalkoen bedruipen me::~nkalkoen van 4 kg. moet-je - boter uit de schaal. Voor 5 r - - - - een oventijd rekenen van 4 - -t u~ _._ - b " de ka/koen te e en. - 1 Lekker om IJ . (hele geschilde aardappe en - Schotse aardappelen . - koken en later-frituren) - even t wortelen Spruiten en erwten me_ Advies : /ekkere_saus erbij serveren. _Vooqde vu Ïlin~ - 250 gram gehakt -- - 4 sd~etje~ b_i:?od tot kruimels_gemalen 1 kleine paprika_ --- - Haridvol rozijnen ___ 8 ~ ampignons - sa Kl éln blikje mandarijne~ onaer P 3-:-4ftakjes selderie - Zo~t peper en -paprikapoeder 1 ' - 25 0 gram boter sJ reidingswijze: - - - Vulling : . - d k -ukenmachine. Daarna gehakt, Brood kruimelen IA e e
RkJQdWJsaXNoZXIy MjU2Mzc=