Bea Gil-Toresano is in 1962 in Spanje geboren . Haar wieg stond in La Linea nabij Gibraltar, het uiterste zuiden van Spanje. Als meisje van vier is zij in 1966 met haar ouders naar Nederland gekomen . Haar vader was een van de eerste Spaanse gastarbeiders die in Nederland kwamen werken . Zij gingen in Schijndel wonen en daar groeide Bea op in een gezin van 5 kinderen. Sinds 2000 woont Bea met man Rob van Herpen en kinderen in de Lange Kruisdelstraat in Dinther Het is inmiddels traditie geworden dat Bea met haar gezin in Spanje Kerstmis viert met haar hele familie . " Ik kook zélf eigenlijk nooit met Kerst" vertelt Bea lachend. Kerstmis wordt in Spanje uitbundig gevierd en is een echt familiefeest. Op kerstavond komt de hele familie met hun kinderen bij elkaar voor een héél uitgebreid kerstdiner. " Mijn zus die in Spanje woont verzorgt altijd de kerstmaaltijd. Dat doet ze graag én ze kookt erg lekker en natuurlijk help ik dan wel mee" zegt Bea. In Spanje begint het kerstdiner om middernacht en volwassenen en kinderen zitten tot in de kleine uurtjes te genieten van het lekkere eten en elkaars gezelschap. Tweede kerstdag kent men in Spanje niet. Héél spannend voor de kinderen is Driekoningen op 6 januari (Los Reyes Magos).Daar kijken ze naar uit want dan komt Papa Noel met cadeautjes. Bea heeft voor het kerstnummer van d 'n HaDeejer als hoofdgerecht een typisch Spaans visgerecht gekozen: vis in zoutkorst. Schrik vooral niet van de hoeveelheid zout die gebruikt wordt. Dat zout wordt in de oven namelijk een harde korst die als isolatielaag om de vis heen zit en alleen de vis wordt uiteindelijk gegeten. Bea wenst iedereen succes met de bereiding van de visschotel en Buen provecho (smakelijk eten). Vw. ütt 1ouitoMl (Pe~c~o a la s~I) Wat de oventijd betreft, (240 - 250 gra~en) ov~-~ z~~~:t je de vis niet kunt zien. dat is een beetJe mo~11iJk bi die min of meer klopt , Hieronder volgt een t,meta de , ven dikte van de vis e~ - ---- ◄_ lngre~ iënten: - f udbräsem etc,) van 1,5 kilo 1 grote vis (zeewolf o go - 3 of Jier kilo zeer grof zeezout Een J eetje wa! er - zemarijn en marjolein, Gedrbogde tijm , oregano, ro - -- 1,5 t t eelepel va.::_ - Bereiding: h I laten inclusief ingewanden i. f elen maar ee ' dt De vis a spo , . t naar binnen en wor A d rs kruipt het zou en kop. n e d wordt dit recept met het te zout ( In Ned~rlan kt) Daarna de vis goed sch9ongemaakte vis ;;~:pe ~venschaal een flinke droogmaken. In een . deze laag met wat t 1 5 m zout strooien , d laag van ' c verstuiver of met e wat6r bevochtigen (met ee~ 1 ggen en daarover eerst 1 d b venop de vis e handen) aar o schillende kruiden. Daarover. hetîmengsel van de ver (1 5 cm) leggen zodat de vis weer een flinke laag zout 1' ok weer met water compleet be_:iekt is. Dez:h::Ts~raks een harde korst bevochtigen zoda~ het g .dd n van de voorverwarmde vormt. De schaal in het m1 e h t ook af van e O ' - t " d want alles a!:!.g _ - - - t "fel iets minder oven IJ ieders smaak. In geval van WIJ even laten rusten . De-- berekenen en de vis daarna no~. k t moet in ieder geval hard z1Jn . - -rt-- ors _ oventijden: 100 - 200 gr 300 - 500 gr 600 - 900 gr. 10-12 min. 15:W-min . 25-35 min. 1 oÖo-1500 gr 35-40 r1;in. 1600 - 2000 gr 45-50 min. Het serverenv an de vis~en eserveerd worden . Om de De vis moet vers uit de o g r hamerklappen aan de "d en een paa zoutkorst te verw1J er ' dat de vis niet stuk gaat zijkant van de korst g~ven, zo h 'd van de vis meetrekt . en de korst bij het optillen de t~;ij op de borden leggen . Daarna de vis schoon en graa . ea· salada van veldsla, een Bij dit gerecht adv1s~ertpp~ltj~s uit de oven . wortelsalade en aar a . D Monjardin Navarra " d . . Witte wijn : Cast1/lo e w, 1na vies. Chardonnay 2008 (S/igro) -
RkJQdWJsaXNoZXIy MjU2Mzc=