Ooit begonnen de broers Erik en René van den Berg in hun schuur met het maken van keukens, vooral voor familie en vrienden. Bijna twintig jaar later is Van den Berg keukens en maatinterieur een succesvol bedrijf waar tien mensen werken, met een showroom, grote werkplaats en klanten uit het hele land. “Ik denk dat we ons onderscheiden door het maatwerk dat we leveren”, stelt Erik. “Mensen komen met ideeën en wensen die we tijdens een gesprek op een rijtje zetten. Vervolgens wordt de keuken in concept op papier gezet en weer met de klant doorgenomen zodat alles tot in detail naar wens is. We hebben ook een eigen ontwerpster in huis. Daardoor creëer je unieke keukens en, zoals gezegd, precies op maat. Wat betreft inbouwapparatuur is er de keuze uit alle (top)merken.” Maar het zijn niet alleen keukens die Van den Berg levert. Ook andere meubels in huis worden gemaakt. “We hebben de machines, ervaring en kennis in huis om het totaalconcept te kunnen bieden. Boekenkasten, badkamermeubels, inloopkasten, tafels, omtimmeringen voor radiatoren en televisiekasten zijn geen probleem”, somt Erik op. Van den Berg keukens en maatinterieur is gevestigd aan De Morgenstond 25. Zakelijk Bekeken Er zijn bedrijven die het ondanks de economische crisis toch voor de wind gaat. Simpelweg omdat ze kwaliteit leveren waar mensen voor willen blijven betalen. Zo’n firma is Van den Berg keukens en maatinterieur aan De Morgenstond. Tekst: Annemieke van der Aa Foto’s:Trudy van de Wetering Ook maatwerk voor andere meubels in huis Keukens op maat bij Van den Berg René en Erik van de Berg Tekst: Annemieke van der Aa Het Goddelijk Varken van Hans Dortmans Op het Nederlands Film Festival is dinsdag de documentaire-film Goddelijk Varken in première gegaan. Het is de eerste film van oud-HaDeejer Hans Dortmans en gaat over het varken Dorus. Hans Dortmans, zoon van Frans en Margo Dortmans aan de Edm. van Dintherstraat, groeide op te midden van de varkensboeren. Zijn vader werkte als consulent voor de Brabantse varkenshouderij. Hans (1961) woont tegenwoordig in Amsterdam en werkt sinds 1995 aan documentaires, als researcher, scenarist en assistent-regisseur met producent Pieter van Huystee en regisseurs Heddy Honigmann, Frans Bromet, René Roelofs en Leo de Boer. Dit is zijn debuut als regisseur. De documentaire Goddelijk Varken volgt het varken Dorus tijdens zijn tweede levensjaar. Dorus heeft een goed leven op het erf van scharrelslager Gerard Zwetsloot. Gerard verkeert namelijk in de stellige overtuiging dat het vlees van een gelukkig varken beter smaakt dan dat van een treurig varken. En dus voedt hij elke twee jaar een eigen varken op, in zijn achtertuin. Door hun gezamenlijke wandelingen wordt Dorus zelfs een lokale beroemdheid. Maar aan het eind van zijn tweede jaar, komt Gerard voor een moeilijke keuze te staan: is de liefde voor het beest sterker dan de liefde voor het vlees? De documentaire toont Gerards gemengde gevoelens jegens Dorus. Die beelden worden afgewisseld met interviews met mensen die verschillende relaties met varkens en hun vlees hebben. De film is een persoonlijke zoektocht naar de haat-liefde verhouding met het varken. Ook de ouders van Hans hebben een rol in de film. Zij vertellen en laten zien hoe de slacht er op de boerderij aan toe ging. “Een rijkdom was dat!” Ondertussen bedienen ze met vakkundige handen de worstmachine waarmee ze zelf braadworst maken. Internationaal heeft de film grote belangstelling getrokken: Goddelijk Varken ging in wereldpremière op het Full Frame festival in de VS en is tevens genomineerd voor beste korte documentaire op het Taiwan International Documentary Festival in oktober. De film wordt maandag 4 oktober, Werelddierendag, om 23.00 uur uitgezonden op Nederland 2. Voor info: www.vandenbergkeukens.nl 31 | september 2010
RkJQdWJsaXNoZXIy MjU2Mzc=