Pascal is geboren en getogen in Meersen bij Maastricht, maar is inmiddels een Brabander in hart en nieren. Hij zou niet meer terug willen. Pascal komt uit een ondernemingsgezin. Zijn opa en ouders hadden een eigen zaak en zijn twee broers ook. Pascal volgde een hoveniersopleiding op de LAS, gevolgd door levensmiddelen- en verpakkingstechnologie aan de MAS in Boxtel. “Ik liep stage bij DMV Campina in Veghel en ben daar nog zeven jaar blijven werken. Daarna heb ik jaren bij VruMona gewerkt. Dat is het dochterbedrijf van Heineken dat frisdranken produceert.” In Veghel leerde Pascal zijn vrouw Jeanette Rovers kennen. Zij werkt fulltime als fysiotherapeut, maar verricht regelmatig hand- en spandiensten binnen het bedrijf. Inmiddels wonen ze sinds ’95 met dochters Marieke (17) en Nienke (14) in Dinther. “We kregen de tip dat hier een boerderij leegstond. We hebben het van de gemeente kunnen kopen, die had het gekocht van de Maatschap van welstand. Het oudste gedeelte van de gerestaureerde langgevelboerderij dateert uit begin 1700. Het tweede gedeelte is eind 18e eeuw gebouwd. Er komen hier nog regelmatig oude knechten en bewoners langs. Heerlijk om hun betrokkenheid te zien.“ Om vervolgens alle vergunningen rond te krijgen voor de landgoedwinkel, bed& breakfast en kookstudio, was een groter karwei. Maar sinds december 2001 draait de Petrus Hoeve op volle toeren. Er zijn inmiddels zes vaste krachten en zo’n twintig studenten, die hier een bijbaantje hebben. Puur “De Petrus Hoeve is gebaseerd op het concept ‘het pure van eten’. Wij gaan terug naar de basics. Vorige week hadden we een kookclub. Ze gaven ons een groot compliment door aan te geven dat ondanks de basic ingrediënten, de gerechten ontzettend puur van smaak waren,” vertelt Pascal trots. Hij liep al langer met het idee van een kaasmakerij en iets culinairs. Ook proberen ze bij de Petrus Hoeve restproducten op te waarderen tot volwaardige producten. “Bij rundveebedrijven worden mooie A-producten gemaakt. Van de restproducten maken wij fonds en bouillon. Fonds, gemaakt van bindmiddel uit beenderen, gebruik je bijvoorbeeld om sauzen te binden en groentegerechten op smaak te brengen. Constant staan er twee pannen fond of bouillon op het vuur te trekken. Steeds meer klanten vroegen of ze een bakje mee mochten nemen. Toen zijn we het professioneel in potjes gaan doen en hebben we het laten keuren. Ook van de steeltjes van champignons, maken wij nog iets lekkers. En van de restproducten van Van den Broek Kleinfruit maken we chutneys en marmelades. We gebruiken geen E-nummers of conserveringsmiddelen.” In de landgoedwinkel verkoopt Pascal enkel ambachtelijke streekproducten. Een greep uit het ruime aanbod: zuivelproducten, kruiden, marmelades, fruitsappen, diverse soorten honing, fonds, sauzen, dressings, soepen en duurzaam huisgemaakte diepvriesmaaltijden. De producten van het huismerk van de Petrus Hoeve zijn bereid uit eerlijke grondstoffen die, bij voorkeur, uit eigen huis en eigen regio komen. De productie is kleinschalig, ambachtelijk, maar steeds met de modernste technieken bereid. Beleving “Ik zat zelf bij een kookgroep. Toen deze opgeheven werd, heb ik de kookstudio hier opgezet. Inmiddels hebben we zo’n 225 leden. Dat zijn dertien kookgroepen met leden vanuit het hele land. Onze kookclubs worden begeleid door chef kok Arjan Weckseler, die onder andere heeft gewerkt in restaurant de Swaen te Oisterwijk, Kasteel Erenstijn en Kasteel Witten.” Er is ook een mogelijkheid om op de Petrus Hoeve te overnachten. Er zijn vier moderne, sfeervol ingerichte kamers met eigen badkamer. Pascal zorgt nu nog zelf voor zijn gasten. Omdat hij steeds meer tijd in de productie van zuivel steekt, wordt dat steeds lastiger. Naast de hoeve, ligt een kruidentuin van 800m2 met meer dan 120 soorten kruiden. De kruidentuin is opgezet als een ‘pluk-en-snijtuin’, waar je zelf de juiste hoeveelheid kruiden kunt plukken voor jouw gerecht. Pascal: “We bieden ook verschillende arrangementen aan voor groepen of bedrijven om ontspannen samen bezig te zijn. Wel altijd met een culinair tintje. Bij ons ben je welkom voor een kookclinic of culinair evenement, maar ook voor vergaderingen, productpresentaties of bedrijfstrainingen. Bij culturele uitstapjes werk ik altijd samen met lokale bedrijven, zoals Kasteel Heeswijk, Interart beeldentuin en de Kildonkse Molen. Ook is de Petrus Hoeve lid van de Maashorstboeren. Samen bereik je toch het meest.” Vriendenkaas Pascal is net bezig met het maken van kaas, als ik binnenkom. Vol enthousiasme laat hij zien hoe dit tijdrovende proces in z’n werk gaat. Om het plaatje financieel toch rond te krijgen, is de ‘Stichting Vrienden Petrus Hoeve’ in het leven geroepen. Deze stichting bestaat voornamelijk uit sponsorende bedrijven uit de naaste omgeving. “Vanochtend om 6.00 uur ben ik verse melk gaan halen bij de boer twee deuren verderop,” zegt Pascal, die zijn rode wangen aan de drie uur slaap van vannacht wijt. Afgelopen nacht was hij nog tot diep in de nacht aan het werk. “De verse melk verwerk ik tot kaas, yoghurt, ongestandaardiseerde melk, echte karnemelk van gekarnde boter en door deze karnemelk uit te hangen verkrijgen we ook nog de ouderwetse hangop. Deze producten verkoop ik ook in mijn winkel. De smaak van hoevekaas is zo krachtig en uniek, omdat alle smaakeigenschappen van de melk behouden blijven.” De ‘vriendenkaas’ is een uniek product van de Petrus Hoeve. Dit zijn kazen van 2,5 kilo, waarbij je zelf de kleur van de coating, de gebruikte melk en de smaak van de kaas mag kiezen. Ook kan er een sticker met logo en spreuk op. “Vooral met de kerst zijn veel van deze kazen verkocht. We maken ook kerstpakketten met streekproducten en cadeaupakketten. Toekomst “Toen we alleen de kookstudio hadden, trokken we een bepaald publiek aan. Nu we ook de landgoedwinkel exploiteren, trekken we een breder publiek uit de omgeving aan. Gelukkig weten steeds meer mensen uit Heeswijk, Dinther en Vorstenbosch ons te vinden.” Pascal probeert zijn kazen ook in de winkels in de omgeving te krijgen. Verder wordt er naast de kruidentuin, ook nog een groentetuin aangelegd. “De Petrus Hoeve houdt voorlopig deze grootte. De omvang van het bedrijf is goed. Mogelijk breiden we de zuiveltak nog wat uit, evenals de landgoedwinkel.” Hieruit blijkt maar weer de ondernemingsgeest van Pascal, waarmee hij altijd op zoek is naar nieuwe mogelijkheden voor eerlijke producten. Ambachtelijk vakmanschap en eerlijke producten Het pure van eten bij de Petrus Hoeve “Sfeer kun je proeven” De landgoedwinkel, kas en kruidentuin zijn geopend op vrijdag tussen 12.00 uur en 18.00 uur, op zaterdag tussen 10.00 en 18.00 uur of op afspraak. Kijk voor meer informatie op www.beleefpetrushoeve.nl. 19 | januari 2011
RkJQdWJsaXNoZXIy MjU2Mzc=