Hij groeide op in een traditioneel Brabants boerengezin te Mierlo. De kippenboer heeft het van geen vreemden. Zijn vader bouwde in 1956 al een stal met veertigduizend vleeskuikens. Voor die tijd een mammoetbedrijf. In 1978 bouwde de familie Kuijpers eigenhandig zes ‘hokken’ met ruim honderdduizend kippen. In 1987 studeerde hij af aan de HAS en trouwde in 1991 met Anja. Drie kinderen kwamen hieruit voort: Mark, Niels en Sanne. Sinds 1993 wonen ze in de Jan van de Boomstraat te HaDee. Uniek Kuijpers Kip B.V. (een familiebedrijf met als aandeelhouders Marcel en zijn twee broers) bestaat nu uit vijf bedrijven op evenzoveel locaties. Deze gaan sluiten en er komt een nieuw bedrijf in Horst aan de Maas. “Een uniek project, uniek in de wereld zelfs. We gaan daar starten met een alles-in-een concept, van broederij tot slachterij op één locatie. Het gaat deel uitmaken van het Nieuw Gemengd Bedrijf. Met een aantal bedrijven uit verschillende sectoren gaan we samenwerken om een duurzame vorm van voedselproductie te verkrijgen. Dit door de reststromen uit de varkenshouderij en glastuinbouw (participanten binnen het project) en van onze kippen samen te brengen en te verwerken tot bruikbare producten zoals compost, CO2, warmte en elektriciteit.” Het nieuwe all-in-one project van de gebroeders Kuijpers wordt groter dan de bedrijven tezamen die de broers nu beheren. Een miljoen vleeskuikens en 85.000 moederdieren. Dat is bijna het dubbele van het aantal nu. En de geschiedenis herhaalt zich. Opnieuw bouwt de familie Kuijpers een mammoetbedrijf, een megastal dus. Filosofie In de publieke opinie is de term megastal op zijn minst gezegd discutabel. “De visie die wij hebben over het produceren van vlees heeft als kern zorg en verantwoordelijkheid. Kiezen voor gemeenschappelijke waarden is onze filosofie. Veilig en goed voedsel en een veilige en gezonde leefomgeving voor de mens, dier en planten. Met deze move met het Nieuw Gemengd Bedrijf maken we een forse stap in de goede richting. We willen een inspiratiebron zijn voor onszelf en anderen. Het samenbrengen van de keten levert een groot aantal dier-en milieuvriendelijke voordelen op. Een besparing van 800.000 kilometer per jaar aan transport, waarvan de helft diertransporten. We maken geen gebruik van fossiele brandstoffen. Het hergebruik van de reststromen, afval dus, geeft zelfs meer energie dan we nodig hebben. Die energie die over is verkopen we. De kuikens komen in de stal uit het ei. Dus niet in de broedmachine. Daardoor kunnen ze direct over water, voer en bodemstrooisel beschikken. Wat weer ten gunste komt aan de gezondheid van de dieren. De kuikens worden verdoofd voordat ze de slachterij binnen komen. Dat is beter voor de dieren maar ook voor de vleeskwaliteit. Na de slachtlijn worden ze ter plekke verwerkt en vers voorverpakt voor transport naar de winkels.” Opnaaien De boeren liggen nogal onder vuur. Varkenspest, Q-koorts, vogelgriep, BSE, het maakt het er allemaal niet beter op. Media en publieke opinie zijn nou niet echt op de hand van de boeren. Duizend motto’s en geen probleem is zo groot of er is wel een oplossing voor. Pluimveehouder, maar meer nog manager en wetenschapper. Hij hoopt een bruggenbouwer te zijn. Marcel Kuijpers (48) slaat met het familiebedrijf Kuijpers Kip een nieuwe weg in. Een ontmoeting met als rode draad verantwoordelijkheid en inspiratie. En een beetje liefde. Tekst: Rene van der Pas Foto’s: Trudy van de Wetering Interview met pluimveehouder Marcel Kuijpers HaDeeinterview 18 | juli 2011
RkJQdWJsaXNoZXIy MjU2Mzc=