“En of de bijenstand afneemt”, vertelt hij. “Drie jaar geleden al. Ik had elf bijenvolken uitgezet in het Wijbosche Broek. Veertien dagen nadat ik ze er naar toe had gebracht, was nog één volk over. De andere volken waren dood. Te zwak om terug naar hun kast te vliegen. En dat komt door een virus dat op de vleugelspieren inwerkt. 10 Volken, dat zijn wel 400.000 bijen. Sindsdien ben ik fanatieker met de verzorging. De sterfte is wel minder, maar is er nog steeds.” Varroa virus “Wat je overal hoort en leest, is dat chemische bestrijdingsmiddelen en te weinig biodiversiteit de oorzaak zijn, maar het probleem is complexer. Volgens mij is het Varroa virus, dat 25 jaar geleden de kop op stak, de aanleiding van de huidige misère. De Varroa mijt is een heel klein beestje dat in de jaren '80 meegekomen is met bijenvolken uit het oosten van de wereld en zich ondertussen overal heeft verspreid. Die mijt voedt zich aan de larve van de bij, die daardoor ernstig verzwakt en vleugellam wordt. Natuurlijk spelen de in de media genoemde factoren ook een grote rol. Ze versterken het probleem extra. Maar de aanleiding tot de problematiek ligt volgens mij in het verleden. Toen al zijn de bijen minder weerbaar geworden.” bloembestuiving “Ken je het verhaal van de bloempjes en de bijtjes nog? Bijen verzamelen nectar en stuifmeel in bloeiende bloemen. De nectar wordt verwerkt tot honing en het stuifmeel vormt de basis van het zogenaamde ‘bijenbrood’, een mengsel van stuifmeel en honing dat wordt gevoerd aan bijenlarfjes. Tijdens het verzamelen bezoekt een bij steeds een bloemsoort. Een bijenlichaam is behaard. Daardoor blijft stuifmeel aan de bij kleven, dat bij het bezoek aan de volgende zelfde bloemsoort weer wordt achtergelaten op de stamper. De bloem wordt zo bestoven en een vrucht kan zich gaan vormen. Dat is het bijkomend effect van de zoektocht naar nectar. Maar wel van levensbelang om bloemen en planten in stand te houden.” fruithoning “De verzamelde nectar wordt in de bijenkorf omgezet in honing en die vinden wij lekker en gezond. Toch? Ik zal je vertellen, dit is het eerste keer, en ik imker nu 31 jaar, dat ik nagenoeg geen fruithoning heb…!!” “Wat er moet gebeuren is dat er meer drachtgebieden worden toegekend aan imkers. Dat zijn dus plaatsen waar we de bijenvolken naar toe brengen. Nou mogen we niet op de heides komen, omdat de bijen teveel voedsel zouden wegnemen van de solitair levende bijen. En fruitgebieden zoals de Biesbosch zijn verboden terrein voor imkers. Waarom? Ik zou het niet weten!” plak “Meer kastanjebomen , acacia’s en lindes plaatsen, dat zou ook helpen. Die bomen worden nu geweerd door gemeentes, omdat ze plak veroorzaken op de auto’s. Bij eikenbomen is niets te halen voor een bij. Dat is geen bloem- maar een windbestuiver. Plant, net als vroeger, fruitboompjes langs de kant van de weg. Korenbloem en de klaproos weer terug in de berm. Minder bestrijdingsmiddelen gebruiken dus.” “Ook de hobbytuinder kan een bijdrage leveren door gedurende het hele seizoen bloemen in bloei te houden. Van de krokus in februari tot de balsemien in november. Een grote verscheidenheid aan planten, van voorjaar tot najaar, biedt de mogelijkheid overal en altijd nectar en stuifmeel te halen. Dan kunnen de larven het hele jaar door worden gevoerd en wordt de bijenstand weer sterker. En de hobbytuinder hoeft niet bang te zijn, want bijen op zoek naar nectar steken niet.” Tekst en fotografie: Jacques Worms Imker Peter van de Pol bezorgd over afnemende bijenstand Over bloemetjes en uitstervende bijen Alarmerende berichten inde krant enop tv, zelfs vragen in het Europees parlement. De bijen sterven uit. Reden voor d'n HaDeejer om dit nieuws eens te laten belichten door Heeswijks bekendste imker, Peter van de Pol. “Dit is de eerste keer dat ik nagenoeg geen fruithoning heb.” 5 | mei 2012
RkJQdWJsaXNoZXIy MjU2Mzc=