@ --tjl-*)- "-1/ +' q I *È:\,r. MAANDBLAD VOOR HEESWIJK EN DINTHER ffi \i! c Y i I { I J ,r9t i:. I { i,r s'j' { Jr:! -G'- èê \v # ï*\ - ""1 :: I juq,+euÍnuro í OOx EDITIE D'N HADEEJER tgave
1 Heesakkers Beton bv DE SPECIALISÏ IN PREFAB BETON! ln onze moderne betonfabriek staat vakmanschap nog altijd garant voor kwaliteitsproducten. Of u nu zoekt naar een standaard prefab element of een specraal element op maat. Heesakkers Beton verzorgt de complete productie van uw beton element. Van het maken van de juiste mal, tot het wapenen, storlklaar maken en het uiteindelijk storten van uw element. Wij staan garant voor praktische oplossingen die perfect aansluiten op uw wensen! Postbus 55 - 5473 ZH Heeswijk-Dinther - Tel. 041 3-291 602 Fax. 04 1 3-293348 Email: info@heesakkersbeton.nl Website: www.heesakkersbeton.nl -+ !E n ,1Lt#..4D, | 'Á'titf "o.Nf] iH Iq+*iiq:r.tro.-ïÓ I rrrjbl ilv,4pr r, Exclusieve verlicftipg Electrotecbnische artikeleo Genie & Hannie Heesakkers Abdijskaat 12 U7 3 AE Heeswij k-Di nther Tel:0413-291826 info@heesakkerslichtvisie.nl www.heesakkersl ichtvisie. nl Ook voor leuke kado-artikeleiï a. I orrà"t" rrg oAob.'' it rl t - i,_ nrlïl Kwnltretr tN DAKBEDEKKÍNG . Nieuwbouw . Renovatie . Inspectie . Onderhoud DÉ MORGEN5ÍOND 2 5473 HG HEÉ3WIJK.OINTHER ÈLEFooN 04i3 -296023 ge6aah*e-L.a.àlja www.debutantje.nl ,t -'t,l.r,. t i!!i,, i\( J i.r..,,1,, .t .,,r . r, rJ Beugt. M áákï uw vloer. Alle vloeren die hier woíden verkocht komen uit eigen fabriek. Door strenge eisên aan houtselectie en houtbewerking, leverên wij uitsluitend kwalileitsvloeren en panelen. REISELSEWEG 2 5473I-IC HEESWIJK DINTHER TEL.0413 296 290 FAX.0413 296 291 INFO@BEUGI,NL WWW,BEUGT.NL BART BEUGT DE 44 GENERATIE HOUïÊXPËRTS @ lbrwarmÍngs-, Sanitair-, Dakbedekkings- en Loodgietersbedriif cetdigtor 19december2012 INSTALLATIEBEDRIJF TRAAsv A b Normaal € 4,50 per fles. Schoolstraat 6b | 5473 GE Heeswijk-Dinther Tel. 0413-291 695 I www.traabv.nl
100! VOORWOORD redactie Íoto voorpaglna JaÍi Otjens ÍotograÍle Rêné Kuijs Een paar dagen geleden werd met veel bombarie de honderdste Linda. gepresenteerd. Een maandelijkse glossy waarin Linda de Mol centraal staat en die voor het honderdste nummer uitpakte met meer dan 400 pagina's. Leuk, maar we hopen dat de presentatrice/hoofdredacteur het ons vergeeft dat wij in HaDee ons deze dagen even wat meer focussen op de honderdste HaDeejer. Jawel, ook wij hebben een feestje te vieren: voor de honderdste keer valt onze plaatselijke glossy bij duizenden HaDeejers in de bus, Centraal bij ons in deze jubileumeditie staan HaDee en de HaDeejer. Wat is er bijvoorbeeld in de ruim acht jaar dat d'n HaDeejer verschijnt allemaal gebeurd in het dorp? Het is een van de vragen die we onszelf stelden en die uitgewerkt zijn in een serie lezenswaardige aftikelen. Mooi is ook het aftikel van Gerard Barten en Rene van der Pas, Ze omschrijven zichzelÍ respectievelijk als ras-Dinthernaar en ras-Heeswijkenaar en zetten hun bevindingen daarover op papier in een hilarische bijdrage. Enkele HaDeejers tonen hun favoriete plekje, Jacques Worms dook in de historie van d'n HaDeejer voor een exclusieve Íoto-expositie, anderen laten weten wat ze vroeger worden wilden en de jeugd kijkt juist weer naar de toekomst in een speciale aflevering van HaDee@school. Dit en veel meer is te lezen in deze jubileumeditie. Een extra dik nummer waarvoor achter de schermen maandenlang hard gewerkt is. Het honderdste nummer is ook het begin van een nieuwe HaDeejer. De opmaaksters zijn druk in de weer geweest om het blad in een nieuw, fris jasje te steken. Het resultaat mag er wezen! Tot slot een speciaal woord van dank voor de trouwe bezorgers: we hopen dat jullie ons de extra kilo's die jullie deze dagen mee moeten sjouwen vergeven. Maar wij vonden de honderdste HaDeejer wel zo speciaal dat we wilden uitpakken met meer dan honderd pagina's. Eenmalig, dat beloven we. Volgende maand is er weer een 'gewone' HaDeejer. Een stuk lichter, dat wel. De redactie @HaDeeier maandblad voor inwoners van Heeswijk en Dinther REDACTIE Annemieke van der Aa (hoofdredacteur), René Kuijs, Jacques van der Meijden VRAGEN OVER BEZORGII{G Bel Toon Konings 06-53584742 Harry Mikkers, Ad van Schijndel E-mail: bezorging@HaDeejer.eu MEDEWERKERS AAN DIT ]{UMMER Robert Deckers, Thea van der Doelen, Henk Habraken, Marko Konings, Toon Konings, Liseth Kuijs, Matthijs van Lierop, Cathelijn van der Meijden, Jeroen de Mol, lvlarijke van Oorschot, Rene van der Pas, Bart van Schijndel, Jan Schuurmans, Wim Smits, Michel van de Wetering, Gerard Barten, Tonny van Liempt, Lobke van Aar VORMGEVING Antje van Deursen, Corina Gloudemans, Carlijn van der Steijn Monique van de Ven, Henny Wijgergangs FOTOGRAFIE Astrid van den Broek, Lianne Gabriëls, Trudy van de Wetering Jacques Worms, Piet van Zutphen KOPIJ/II'IFORMATIE Uiterste inzenddatum: 1'van de maand E-mail: redactie@HaDeejer.eu ADVERTEI{TIES uiterste inzenddatum: 15" van de maand JAARABOl{1{EMENT NIET.INWONERS € 36,00 incl. vezendkosten DRUK Drukkerij Wihabo, Heesch OPLAGE 3500 stuks D'n HaDeejer is een uitgave van Stichting Dorpsnieuws. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder schrifteliike tostemming van de uitgever .ê MIX Paplsr van v€rantwoorde herkomst FSC" C081823 FSC E-mail: advertentie@HaDeejer.eu HaDeeier íOO | 3
o JAARGANG 9 NUMMER 1OO NOVEMBER 2012 3 rool Voorwoord 4 tool tnhoudsopgave 6 eigenheid van Ha en Dee 10 Opriclrters Hoe het begon 13 Medewerkers aan het woord '14 terugOlik EST 1 7 Gastcotumn Hans van Alebeek 18 rool tn kwootjes 1 9 Prins Wat ik worden wou 20 Streefproducten uit HaDee 27 lavoraete plelqie Kameren 29 nenf Luchtige rivaliteit 30 ,un blojke' of toch niet? 32 Megaprestatie De Kilsonkse molen 35 gcn HaDee Samen smoel 37 foto-expositie Acht jaar HaDeejers 47 PastoorWat ik worden wou 48 Favoriete plelqie de trimbaan 49 Xiep hiepl Column Toon 5'1 goswachter Wat ik worden wou 52 Xunst en cultuur Er is veul 56 Op de foto alle medewerkers 58.fong en oud Avesteyn 59 ravoriete plelqie geheim 4 | HaDeejer íOO
INHOUD d'n HaDeejer 60 Maring of d'n HaDeejer 63 favoriete plelqie Pater van de Elsenstraat 64 Familiebedriiven Kalkoenhouderij Van den Broek 66 Politiek hoe stemde HaDee? 70 Ooriinen trainen Wat ik worden wou 7'1 Gentimenteel Harrie Droesen 73 favoriete plekie bijAvesteyn 74 Sponsuccessen Aan de Droevendaal 76 Heil:g HaDee in beeld 79 xers wat ik worden wou B0 ttaoee in beeld zonder woorden 82 .long HaDee in HaDee@school 90 ler Weer Meer dan lelijk 95 favoriete plekie Kasteellaan 96 *zszoo kilo HaDeejer in cijfers 97 mmmmm.... uit HaDee! 98lle Kupkes -10'1 Jong en oud W Heeswijk 102 .long HaDee nu iets ouder 1 04 Ceoicht Ad van Schijndel 105 erug Terug 50 jaar gelee in het nieuws '106 noe het is en hoe het was 109 alle honderd voorpagina's HaDeejeÍ lOO | 5
O Het en se de Ínens Wat is nu een echte Dinthernaar? Welke eigenschappen bezit een geboren Heeswijkenaar? En bovenal zijn er eigenlijk wel verschillen? Wij vroegen Gerard Barten en Rene van der Pas, respectievelijk een ras-Dintherse en een echte Hezikse, hun gedachten daarover eens op een rijtje te zetten. tekat! Gerard Barten en Rene van der Ps ÍotogEíie: Rêné Kuijs RENE VAN DER PAS God schiep de mens, de Heeswijkenaar en de Dinthernaar. lk ben van Hezik, dat is duidehjk. Mijn opa van vaders kant (Bert van der Pas) is in Dinther geboren. ln de Koffiestraat. Dinthers bloed stroomt dus door mijn aderen. Toch voel ik daar niks van. Dinther zit dan wel in mijn bloed, maar Hezik in mryn haft. Om met John F Kennedy te spreken: 'lCH BIN UNNEN HEZIKSE." IK HEB DUS HET HEZIK GEVOEL. Het Hezik Gevoel is mee eten bij Nel Blommers en samen met broer Ad op zondagmiddag naar het voetballen. Onze Jos die gaat vissen aan de Leygraaf, en Hans en Netty Voets gaan samen aan de wandel. Het Hezik Gevoel is Jan Schuurmans, Jan Pas, Harrie Kuys en Marinus Cleerdin die een 'kartje leggen' bij de Bond van Ouderen, maar ook de Hezikse bossen en Janny de kapper op de koffie bij Annie van Padua. Mijn vader heeft nog in Dinther gevoetbald. Met nog drie broers. Vier Passen in het eerste van Avesteyn. Dat waren nog eens tijden. Meer linken met Dinther? Dokter Luykx was onze huisarts. Unne fijne Dintherse Mens, Met Leeke de Pad ging ik naar de Sonoro Bar. Bij Wim en Zus Heesakkers was het altijd feest. Zus: "Wim, dur lupt ur inne mè de kerstbóm nor buite." De rest van de vriendenclub bestond allemaal uit Dintherse jongens. Ze konden goed drinken, en Leeke en ik deden er niet voor onder. Ze z4n allemaal goed terecht gekomen. Voorkomende vaders, werken hard, zijn niet aan de drank en slaan hun vrouwen niet. 'Goei Dinthers volk'. GEZELLIG Onze Jos en onze Gerard zijn met een Dintherse getrouwd. Op beide vrouwen valt niets aan te merken. Ze gaan niet vreemd en zuipen niet. Ze buurten gezellig, houden het huis netjes aan kant en kunnen nog koken ook. Onze Jos en ons Adje hebben uiteraard ook het Hezik Gevoel, maar wonen zelfs met veel plezier in Dinther. 6 | HaDêeier IOO Rone van der Pas Gerard Barten
Het Hezik Gevoel is Harrie de Kapper, unne bieÍstuk eten bij Stanserhorn. De familie van Houtum op bezoek loij 'De Ko' op Bernezorg. Richard van Zoghel en Mike van Driel. Jet van Aspert in durre Morris. SGHOEFELPLOEG De 'schoeÍelploeg' op het kerkhof. Het Hezik Gevoel is Heni LoefÍen die in de kerk met 'de schoal rond g0'. Bè Joost van der Pas oew báánd loate verwissele en bè Harrie Pas èrrepel gon hoale. Toen postbode Tontje van Dijk met de vut ging, had ik de eer zijn wijk over te nemen, ln Dinther. Nog nooit zoveel 'Hèllige h0skes' gehad, Koffie drinken blj Tiny Heerkens, Door Verkuylen, Mariet van de Sangen, Pietje de Kapper, Marl de Groot, Piet Heerkens en bij Mirjam van Haardróme, En mee eten bij Franske en Anna Boom, en bii Marja en Pietje Deckers: "Moek un eike bakke, of luste un por krokette?" Allemaal gastvrije, vriendelijke Dintherse mensen. Het zouden Heeswijkenaren kunnen zijn. En nou moet het niet gekker worden, ik heb ook nog tien jaren in Dinther gewoond. ln de Laverdonk en in de Aabrugstraat. En ook hier ontfermde men zich over de Hezikse medemens. lk werd niet met de nek aangekeken, er werd geen buurtwacht ingesteld, geen extra politiepatrouille. De vreemdelingenpolitie is niet één keer bij me aan de deur geweest. lk werd volledig geaccepteerd als Heeswijkenaar. Bij Coen Netten op de koÍfie, en bij Anna van de Wielen. Samen aan een tafel met Ad, Bert en An Driessen, Zonder dat ze mij te lijf gingen. Bert wil nog 'ginnen hond ut Hezik', maar ik kon rustig blijven zitten, In de Aabrugstraat konden ze vroeger 'unnen Hezikse' van een kilometer aÍstand ruiken. Verboden gebied, maar bij Nel van der Heyden (Nel de Krant voor intimi) was het goed toeven, En ook met zus en buurvrouw Jet van 'Toon de K0ster' kon ik het goed vinden. Echt goei Dinthers volk. Goei volk, mar rauw. Veel buurten, kaarten en mee eten. lk was ge-Dinthergreerd. God schiep de mens, de Heeswijkenaar en de Dinthernaar. ONDERBUIKGEVOELENS Het Hezik Gevoel is een avondwake verzorgd door Henk van Driel, Marietje van Schijndel en Riet van de Pol, bij tante Bertha op de koÍfie gaan en De Lachspiegel, Het 'klupke zjeudeboelers' op donderdagmiddag bij BerneZorg. Un pilske gon vatte bè Jan van Erp. Sjaak voorop bij de Íanfare. Moeder en dochter Broeren die noten rapen bij de Abdij. Diny van de Broek die collecteed. De Dintherse Mens, vriendelijk, gastvril, geen vreemdelingenhaat, drinken hun bierlje en hun borrel. Goei volk, niets op aan te merken zou je zeggen. Maar de Dinthernaar heeft ook een gevaarlijke kant, Er is één bevolkingsgroep waar je als Heeswijkenaar voor op moet passen: 'D'n èchten Dintherse', Als je het onderwerp Hezik aansnijdt, komen onderbuikgevoelens bovendrijven, ze verkleuren, haren gaan overeind staan, ze verheffen hun stem. Ze gaan schuimbekken, raaskallen. Waar komt die aversie toch vandaan? Wij stemden massaal op jullie Molen, jullie hebben De Juinders van ons gekregen, de sporthal ook. Wij doen onze uiterste best om de Dinthernaar erbij te betrekken. Vangen regelmatig Dintherse mensen op in Hezik. Willy van der Steijn heeft het geweldig naar zijn zin in Hezik. Louis van de Burgt wil niet meer terug naar Dinther. Mister Baden is bijna zover om in Hezik te komen wonen. Erik van Gerwen, Jos Dortmans, Adje de Leest, Harrieke Dortmans, Jo Konings, Madie van den Berg, allemaal hun plekje gevonden in Hezik. We hebben zelfs nog een Dintherse abt in onze Abdij van Berne gehad, Marcel van de Ven nam in 1969 na de samenvoeging en het besluit om Heeswijk voor Dinther te plaatsen zijn verlies met humor: "Dinther hi nou toch un stripke veur." Maar zoals altijd zijn er ook onder de 'èchte Dinthersen' uitzonderingen. Henk Habraken houdt wel van ons, houdt wel van Hezik. Ging naar het gymnasium in Hezik, trouwde met een Hezikse en vindt in Hezik altijd een dankbaar onderwerp voor zijn columns, Met zijn medegildebroeders zingt hij met Dodenherdenking in de Hezikse kerk. Welingelichte bronnen melden zelfs dat ONZE (a, Henk is ook van ons) dorpstroubadour laatst gesignaleerd is in de Hezikse abdijkerk. En na de mis met een vooraanstaande Hezikse familie op de koffie is geweest bij de Norbedijnen. En wat zou daar nou besproken zijn?..., I HAD A DREAM .,.? Martie van den Berg voelt zich inmiddels 'un bietje unnen Hezikse', en Marcel van den Brand is nu trainer van de W Heeswijk dames, Zo kan het ook. God schiep de mens, de Heeswijkenaar en de Dinthernaar. Het Hezik Gevoel is de familie Haeve, Thé en HaDeeier íoo J 7
, g*,";o'q, i6i:L*1i' ::
Adrie Berg, Hein en Dien Langenhuijzen en Toon en Marietje Kluytmans op de koffie op het Molenhuis. Ondenveges efkes buude mè Bert Blommers. Toon en Mia Verbakel. De Poj en Tonny op de fiets. Sjaan en Ad van Rixtel en Ad en Thea Verberk langs het voetbalveld. En Jan de Klomp op de tribune. Je auto laten keuren bij Camiel van Esch. Tonny van Liempt en Wilma van Zoghel aan de wandel. Een bakkie gaan doen op zondagmiddag op het kasteel. Ben Blommers op bezoek bij zus Lies. Wim de Visser en Harrie, Piet en Jan van Schijndel die een biljadje leggen op zondagmorgen bij de Zwaan. Het Hezik Gevoel is De Kersouwe, de Abdij van Berne, het Sint Willebrordusgilde en DE KONINKLIJKE FANFARE. En, ès ge van Dinther wir Hezik in komt. Was getekend, Rene van der Pas: "ICH BIN UNNEN HEZIKSE." God schiep de mens, de Heeswijkenaar en de Dinthernaar. GERARD BARTEN Wanneer ben je nou een echte Dinthernaar? Toon Konings woont al jaren in Heeswijk. ls hij nou toch nog een Dinthernaar? Moet je er zijn geboren oÍ kun je het ook worden? Daï zal nog wel eens uitgezocht worden, denk ik zo. Maar wat een ander ook zoekt of vindt: ik ben een echtel lk ben in Dinther geboren als zoon van Mies de KÈster, die er zelf ook weer geboren is. Moet het nog echter? Midden in het dorp woonden wij. Onze "vadder" kende heel veel mensen. Ten eerste als koster. Praktisch iedereen ging toen, zeker 's zondags, naar de kerk. Ten tweede als kassier van de Boerenleenbank. ledereen kwam toen zelf naar de bank om geld te halen oÍ te brengen. Zelfs op zondag was de bank open! En ten derde: hij was bij heel veel dingen: de harmonie, het Wit Gele Kruis, het Oranjecomité, Zo heb ik de Dintherse mensen leren kennen, ben ik er zelf onderdeel van geworden. lk denk dat ik daarom de eer kreeg nu eens op te schrijven wat een echte Dinthernaar is: waar ken je die aan, wat doet hij anders dan een ander, waar levert hij commentaar op, wat maakt hem blij? KOUWE KAK Wat mij van de Dintherse mensen het meest opvalt, is datzezo gewoon blijven. Van kouwe kak, van groot doen, van "kek men 's" daar moeten ze niets van hebben. Daarom is het ook moeilijk om een Dinthernaar te noemen die boven een ander uitsteekt, waar iedereen voor buigt, zijn hoed voor afneemt en onderdanig goede dag zegt. Het is dan ook geen wonder dat ze in Dinther moeite genoeg hadden om enkele straten naar belangrijke inwoners te vernoemen! "Nou vurrÈt dan mar" en met moeite vonden ze 'n burgemeester, 'n wethouder, 'n pastoor, 'n secretaris, maar dat waren eigenlijk ook maar gewone mensen. Een Dinthernaar maakt de dingen altijd minder belangrijk, minder erg, minder zorgelijk. Hij laat er altijd een ander licht op schijnen. Dat heet tegenwoordig relativerenl Daar z1n ze sterk in. TOPPRESTATIE Er zit ook wel een nadeel aan. Je kunt een Dinthernaar niet zo makkelijk warm voor iets maken, hem tot een topprestatie drijven. Echt gaan voor het beste, het hoogste? "Och mens, d'r zèn belangrijker dingen," Daarom promoveert Avesteijn niet zo gauw; daarom heeft de dirigent van de harmonie de grootste moeite om zijn muzikanten een hoge prijs te laten winnen. Ze geloven het wel. "Morgen gaat de zon gewoon weer op en overmorgen moet ik gewoon weer werken." Gezagsdragers, belangrijke personen? Ook die nemen ze met een korreltje zout. "Och, laalze maar Een Dinthern ar Ína de dingen minder belangriik doen." Daarom geen grote gezagsconflicten in Dinther. De burgemeester, de pastoor, de dokter, de hoofdman, de bovenmeester, waarom zouden we ruzie maken? 't ls de "proat nie werd." Wie het langst leeft, heeft toch alles. Het zijn per slot van rekening allemaal maar gewone mensen! Koning, keizer, admiraal... lkzal eens een voorbeeld geven om dat te illustreren. De begrafenis van oud-abt Piet Al vond plaats vanuit de Dintherse kerk, omdat de Heeswijkse kerk en de abdijkerk te klein waren voor de grote drukte die veruuacht werd. Het werd zelfs zo druk dat heel veel mensen moesten blijven staan. Komt daar in zijn gewoon doordeweeks pak zullen we maar zeggen bisschop Hurkmans binnen. Hij blijft ook gewoon achterin staan, Van al die Dintherse mensen die er ook staan, is er geen een die iets doet! Waarom zouden ze ook. Maar er staat ook een rasechte Heeswijkenaar bij. Hij stevent op de bisschop af en zegt heel beleefd tegen hem: "Maar monseigneur toch, kom dan breng ik u naar voor in het priesterkoor!" Heeswijk heeft altijd meer opgehad met en opgekeken tegen 'hoog'. Een monseigneur, een baron, een gouverneur!! Heeswijk kom je ook binnen via de Gouverneursweg, de Baron van den Bogaerdelaan, de Monseigneur van Oorschotstraat. Dat is toch heel anders dan Laag Beugt, Loosbroekse weg en Nistelrodesedijkl! HADEEJER Maar wie nou zou denken dat zoiets alleen maar onenigheid tussen Heeswijk en Dinther oplevert, heeft het mis, Het beste bewijs is deze honderdste HaDeejer. Honderd keer een maandblad waar iedereen al honderd keer naar uitkeek. Honderd keer was hij serieus en lollig, leverde hij kritiek en gaÍ complimentjes, aaide hij over de bol en schopte tegen schenen en ga zo maar door. En door dat consequent vol te houden heeft de HaDeejer ervoor gezorgd dat er steeds minder Dintherse bokken zijn, steeds minder Hezikse snevelkruiken en steeds meer HaDeejers. VI/ORRE \JVE ZUUTJESON ALLEMOL GRUTS OP ONS HADEE!!!!!! Grard van Mies de KÈster HaDeeler íOO I I
V.l,n.r. JACQUES VAN DER MEIJDEN, JAN VAN DEN BROEK, HARRY MIKKERS, WIM SMITS EN HARRY VAN DE VEN
ln eerste instantie lijkt het een moeilijke opgave te worden om ze op korle termijn alle vijf bij elkaar te krijgen voor een interview. Hoewel ze niet meer actief deelnemen aan het arbeidsproces, hebben ze het heel druk met allerlei activiteiten. Maar het blijkt mee te vallen: het lukt vrij snel om een afspraak te maken. En al gauw wordt duidelijkwaarom. Ze vinden het zó leuk om te vertellen hoe het allemaal begonnen is, dat er zelÍs andere afspraken voor verzet zijn. De meegebrachte archiefstukken zijn mooi ter illustratie maar die hebben ze niet nodig voor hun verhaal. Ze weten nog heel goed hoe het destijds allemaal ging. DORPSNIEUWS Jaarlijks kwamen de oud-klasgenoten elkaar tegen op de reunie van de lagere school. En daar kwam het meerdere malen ter sprake: ze misten een blad waarin het echte dorpsnieuws te lezen was. ln de bestaande weekbladen werd in brede zin geschreven over het nieuws in alle dorpskernen maar de specifieke dorpsactiviteiten in Heeswijk-Dinther kwamen onvoldoende aan bod. Ook de beide parochiebladen konden hierln niet voorzien, vonden ze. Jan v.d, Broek speelde als eerste serieus met de gedachte om een nieuw blad te maken, Hij wordt dan ook gezien als de geestesvader van de HaDeejer. Regelmatig polste hij Jacques v.d. Meijden oÍ die interesse had om mee te werken. Deze voelde hier wd voor maar vond dat er eerst voldoende mensen bij elkaar gebracht moesten worden om het idee verder uit te werken. EERSTE VERGADERING Toen ze in juni 2003 vanwege verschillende activiteiten toevallig allemaal aanwezig waren in het Cultureel Centrum, werd er na afloop aan de bar OPRICHTERS d'n HaDeejer opnieuw over het onderwerp gesproken. Dit gesprek leidde een maand later tot de eerste officiële vergadering. Allemaal waren ze het erover eens dat op zijn minst onderzocht moest worden of er inderdaad behoefte was aan een nieuw dorpsblad en of het ook mogelijk zou ziin om het te maken. ln de eerste vergadering werd meteen een werknaam gekozen voor het eventuele nieuwe blad: het werd 'Dorpsnieuws'. Na afloop kreeg iedereen een opdracht mee naar huis voor de volgende vergadering: de doelstelling moest op papier gezet worden, er moesten voorbeelden van bladen verzameld worden, iemand moest een kostenplaatje maken en weer een ander moest zorgen voor een namenlijst van mogelijke redacteuren, journalisten, fotografen, adverleerders etc. VOORBEREIDINGEN ln september 2003 kwamen ze opnieuw bij elkaar en werden de ideeën verder uitgewerkt. Even werd nog met de gedachte gespeeld om in plaats van een nieuw blad te maken, enkele pagina's te vullen in de Bernhezer. Maar dat idee werd snel weer losgelaten. Ze wilden vasthouden aan het oorspronkelijke plan: een compleet nieuw en onderscheidend blad waarin de mens centraal zou staan en waarin de lezer zichzouher' kennen. Het moest de uitstraling van een "magazine" krijgen. Kortom, een blad dat men graag wilde lezen en eventueel wilde bewaren. ln de maanden die volgden werd hard verder gewerkt. Na elke vergadering werd de groep medewerkers verder uitgebreid en ieder ging aan de slag met een bepaald onderdeel. Er werden drukkerijen bezocht, producten verzameld, een ondernemingsplan gemaakt, dummy's ontwikkeld, mensen benaderd voor het "O-nummer" en er werd nagedacht over een deÍinitieve naam. ln april 2O04 koos men voor de naam "De Hadejer." Later werd deze naam, na toestemming van bedenker Ad van Schijndel, gewijzigd in "d'n HaDeejer." NUL.NUMMER ln juni 2004 kwam het "O-nummer" uit; het omvatte 16 pagina's. Er werden er .100 van gedrukt, speciaal voor de ondernemers in HeeswijkDinther. De reacties waren overweldigend; iedereen was enthousiast. emaal begon DE OPRICHTERS VAN D'N HADEEJER AAN HET WOORD JAN VAN DEN BROEK, JACQUES VAN DER MEIJDEN, HARRY MIKKERS, WIM SMITS EN HARRY VAN DE VEN STONDEN ACHT JAAR GELEDEN AAN DE BASIS VAN D'N HADEEJER, LISETH KUIJS SPRAK HET VIJFTAL IN CULTUREEL CENTRUM SINT SERVAES, DE PLEK WAAR HET ALLEMAAL BEGON, ,9V.o C 0( o o o o o lY c : oI o HaDêeieÍ íOO | 11
?4, Pu/an ir tl r -t I I n,., llÍq KeukenDesign EU ens.n oe en HANS \./AN DER DOELEN BO><]-EL t 'li'!l?"rrd a, ondeóoudsbed.ijf REoB KEUREN EN ONDERHOUDEN VAN KLEINE BLUSMIDDELEN, NooDVERLIcHTING & ELEKTRISCH HANDGEREEDSCHAP TooN VAN DEN HURK ENGELENSTEDE 3 5342 JG VINKEL TEL. 073-532 45 85 MoE. 06-tO A9 30 a6 G.V. BoUwgERVIcE BRANDBEVEILIGING l)t llorrll'lrnitnltt l.l 5l-i \li llcr:rri1l. - l)irrtlter l.l {}lIl-Sillll \1,,1'i|.'1,{r{,-.'rr{}í,Jiill i rnuil rr drulitsclrilrlcl rr lronrc.trl ufirL Zutpfren fit aardij Aan- en verkoop bemiddeling Taxaties Huur en verhuur bemiddeling Hoofdstraat 42 5473 AR Heeswijk-Dinther fel. (O+tS) 29 l5 23 www.ketelaarsvanzutphen.nl er an nemersbedrijf hoeven BV (0{13} 29 1696 Heeswijk-Dinther Voor al uw nieuwbouw, verbouwingen, renovatie en onderhoudswerken. Hommelsedfk 21 5473 RE Heeswijk-Dinther
Het leidde tot veel advedeerders en een donatie. De column van Henk Habraken en de rubriek "Dorpspraat" maakten al onderdeel uit van het proefnummer. Opvallend is dat dorpsgenoten zich ook toen al ergerden aan verkeer-en parkeersituaties in het dorp. DRUKKERIJ ln september 2004 kwam het eerste officiële nummer uit. De omslag werd in 4 kleuren gedrukt; de inhoud in 2 kleuren. ln het begin werd het drukwerk nog uitbesteed aan een drukkerij buiten het dorp' Vanwege de kosten en de wens om het blad in eigen dorp te laten drukken, kwam men later terecht bij Drukkerij Berne. Dit bleek een gouden greep: deze drukkerij was zeer toegankelijk en er was een grote mate van betrokkenheid. "Het is wel eens voorgekomen dat tijdens het drukken een fout ontdekt werd en de drukker onmiddellijk besloot te stoppen zodat er nog een correctie kon plaatsvinden." PROFESSIONELE VRIJWILLIGERS "Ook is het een goede keuze geweest om de medewerkers te verdelen in verschillende werkgroepen. Dat heeft vanaf het begin heel goed gewerkt. En we hebben geluk gehad dat er veel professionele mensen mee wilden werken die nog werkzaam waren in de branche. Daarmee haalden we actuele kennis binnen en dat vonden we belangrijk voor de kwaliteit." "Het is mooi om te zien dat we een grote, constante groep vrqwilligers hebben. ln het begin werd de inschatting gemaakt dat er ongeveer 30 personen nodig zouden zijn voor de inhoud; op dit moment zijn het er 40. ln totaal zijn zo'n 100 vrijwilligers elke maand geheel belangeloos bezig met alle activiteiten rondom d'n HaDeejer." Terugkijkend concluderen de 5 oprichters dat ze eigenlijk niet echt grote problemen hebben ondervonden bij de totstandkoming van d'n HaDeejer. Ook waren er al die jaren nauwelijks negatieve reacties van lezers. "Men kijkt uit naar het blad. Al in het begin waren er "klachten" over het feit dat d'n HaDeejer in bepaalde wijken eerder bezorgd werd dan ln andere. D'n HaDeejer wordt vaak bewaard en doorgegeven aan familieleden die Heeswijk-Dinther inmiddels hebben verruild voor een andere woonplaats." TEVREDEN Allemaal zijn ze heel tevreden over de ontwikkeling van d'n HaDeejer. "Het heeft de uitstraling zoals we het destijds bedoeld hebben. En de inhoud levert gespreksstoÍ op. Dat komt doordat men de personen herkent. Als we een vraag krijgen om aandacht te besteden aan een sportclub dan maken we geen standaardverhaal over de betreffende vereniging maar proberen we een bepaald persoon van die vereniging in de spotlight te zetten. Ook is er bewust voor gekozen om veel foto's te plaatsen. Zodat mensen tegen elkaar zeggen: 'hé, heb je die en die gezien in d'n HaDeejer? Dat draagt bij aan een gevoel van saamhorigheid en dat was één van de doelstellingen destijds." TOEKOMST? "Doorgaan op dezelfde voet," vinden de heren. "Maar wd kritisch blijven. Want ook d'n HaDeejer blijft altijd voor verbetering vatbaar natuurlijkl" MEDEWERKERS aan het woord Een blad als d'n HaDeejer komt niet tot stand zonder de medewerking van een groot aantal mensen van verschillende disciplines. Al die mensen dragen hun eigen steentje bij vanuit belangstelling en vakkennis, de meesten al vele jaren lang. Journalist Michel van de Wetering had een gesprek met zes van onze medewerkers die vertellen over hun rol bij d'n HaDeejer. i,.,t ,,ll T f aI r J rr Vice-voorzitter Stichting Dorpsnieuws CAMIEL BISSELS [52f "stichting Dorpsnieuws is het overkoepelend orgaan waaronder d'n HaDeejer en ook Hadeejer.nl vallen. Wij hebben als doel het bevorderen van de communicatie tussen de inwoners van Heeswijk-Dinther onderling en dat in de breedste zin van het woord. We steunen bijvoorbeeld ook het Digitaal Ouderen Platform om daarmee ook de mensen te helpen beter te communiceren met elkaar." Camiel is net na de oprichting van het blad betrokken geraakt als journalist waarna hij in 2006 bestuurslid werd en nu dus ad interim voorzitter van de stichting. Hij houdt zich nu wat meer bezig met de digitale HaDeejer. "Omdat we nog actueler willen zijn' maar eigenlijk is deze club nog te klein en zou ik hem graag wat groter zien," aldus de vice-voorzitter. "Het blad is meer voor de achtergrond informatie en de site is voor het actuele gedeelte. Dat zou meer gecombineerd kunnen en moeten worden, maar dat vergt tijd " tekst lvlichel van de Wetering ÍotograÍie Trudy van de Wetering HaDeeieÍ íOO | 13
t /v!- t 1f. { t a +l I \ J * Vl,n.r,: HENNY VAN HOOFI, JAN SCHAKENRMD, NICO VAN ZUTPHEN EN BEN CORNELISSEN I.,l "):,f["f r j? tJr F I tu,# ., il
EST HOOGTEPUNT in HaDee ln juni 2OO4 verscheen de eerste HaDeejer. ln de ruim acht jaar dat het magazine bestaat, is er veel gebeurd. Speciaal voor dit jubileumnummer maakten wij een selectie van bijzondere gebeurtenissen die de afgelopen acht jaar plaatsvonden. Het EST, de restauratie van de Kilsdonkse Molen, de sportieve successen van W Heeswijk en Altior, de verschuiving in het politieke landschap en het gedoe rond het terrein van Ter Weer: in een speciale serie blikken we terug. Europees Schuffers Treffen met veel zegen Geen geld, geen biêri wel feest! IN HET WEEKEND VAN 25 T/M 27 AUGUSTUS 2006 VOND BIJ KASTEEL HEESWIJK HET EUROPEES SCHUTTERS TREFFEN (EST) PLMTS, DE ORGANISATIE WAS IN HANDEN VAN DE VIER BERNHEZER GILDEN, DIE DE HANDEN VOOR DEZE GELEGENHEID INEEN HADDEN GESLAGEN. tekst N/arco Konings ÍotograÍiê René Kuijs Doel van het EST is verbroedering van gildenbroeders uit heel Europa, een doel dat in ieder geval voor de Bernhezer gilden zeker is bereikt. Nog altijd kijken ze met trots terug op het grandioze Íeest. Een feest waar veel inwoners van HaDee van hebben genoten, als bezoeker of als vrijwilliger. Maar zij niet alleen. Ongeveer 60,000 bezoekers wisten verspreid over de verschillende dagen het feestterrein te vinden. ledere drie jaar wordt het EST gehouden en is een andere regio aan de beurt om het te organiseren. Toen de Europese Gemeenschap van historische Schuttersgilden (EGS) in 2001 bekend maakte dat in 2006 Brabant aan de beud zou zijn voor het organiseren, werden er al snel plannen gebroed. De hoofdmannen van de vier Bernhezer gilden hadden er al eens over gefilosofeerd, en nu moest de daad bij het woord worden gevoegd. Gilde Sint Barbara uit Dinther, Sint Antonius Abt uit Vorstenbosch, Sint Willebrordus uit Heeswijk en Sint Antonius Abt-Sint Catharina uit Nistelrode (op volgorde van oudheid) vaardigden ieder twee 'De EST hangt van tradities aan elkaar. En één van die tradities is dat het regent' leden af voor het bestuur. Er werd bewust gezocht naar een onafhankelijk voorzitter, zodat alle gilden evenveel te verlellen hadden, en men vond deze in de persoon van Ben Cornelissen uit Vorstenbosch. Hij vormde samen met Jan Schakenraad en Nico van Zutphen het dagelijks bestuur. lk sprak deze drie heren, samen met Henny van Hooft, bestuurslid en voorzitter van de commissie sponsoring en inkomende gelden, En hoewel de EST alweer 6 jaar geleden was, weten de heren nog precies hoe het is verlopen. SIGNAAL Jan Schakenraad: "Nadat we ons als vier gezamenlijke gilden hadden aangemeld, bleek er nog een concurrent meer in de race, namelijk twee gilden uit Vught die het samen ook wilden organiseren. We moesten ons presenteren en uiteindelijk viel de keus op ons. Ons plan van aanpak maakte veel indruk, we wilden bijna alles zelf doen, terwijl de gilden uit Vught veel zaken wilden uitbesteden." Ben Cornelissen vult aan: "We zijnvanaÍ 2OO2 ook voortvarend aan de slag gegaan. We hadden twee mogelijke locaties op het oog. Het zweetuliegveld in Nistelrode, en kasteel Heeswijk. Uiteindelijk is het Heeswijk geworden, omdat de locatie meer aanspreekt. ln 2003 moesten we ons presenteren bij de EST in het Oostenrijkse Vócklabruck. We zijn daar twee weken geweest en daar hebben we dus goed kunnen zien hoe je het niet moet organiseren. Het feest was mooi, maar de organisatie was niks. Dat was voor ons het signaal, dit moet beter, en dit kunnen wij ook beter." Het bestuur en de talrijke commissies gingen aan de slag en in het voorjaar van 2006 waren ze er klaar voor. De aanmeldingen stroomden binnen en uiteindelijk zouden 666 gilden uit heel Europa, met samen 15.000 gildenbroeders HaDeeiêr íOO | 15
de weg naar Heeswijk weten te vinden. Henny van Hooft: "Op woensdag 23 augustus was de aftrap met een interactieve tentoonstelling over schuttersgilden op kasteel Heeswijk. En op donderdag was er een uitverkochte Bernhezer muziekavond met Jan Smit, René Schuurmans en Jan Keijzer. Omdat de tent er toch al stond en omdat we geluk hadden dat we de arliesten goedkoop hadden geboekt, was de eerste winst al binnen." Op vrijdag kwamen 1000 kinderen uit Bernheze met bussen naar het terrein. Ze hadden op school een lesbdeÍ gehad en mochten nu in het echt komen kijken. Daarna begon het officiële programma met de Pontificale Heilige mis met de investituur van de Ridderorde van de Heilige Sebastianus in Europa in het openluchttheater De Kersouwe. Later gevolgd door de vlaggenparade op het terrein bij het kasteel. 's Avonds was er een feestavond voor zowel de gildenbroeders als de Bernhezer bevolking. De EST hangt van tradities aan elkaar. En één van die tradities is dat het regent. En die traditie werd ook in Heeswijk niet verbroken. Henny van Hooft bekijkt het van de goede zijde: "Het was geen regen, we hebben gewoon heel veel zegen van boven gekregenl" KONING Op zaterdag waren de wedstrijden in de onderdelen vendelen, trommelen en bazuinblazen. Ook werd er uiteraard gestreden wie zich de komende drie jaar Europees koning mocht noemen. Via voorrondes, waaraan alleen de koningen van de gilden deel mogen nemen, ontstond uiteindelijk een finale. Een grenen-houten vogel bovenop de 15 meter hoge schutsboom wordt door 45 overgebleven koningen met 6mm kogels beschoten. Ben 'Er is 7000 kilo friet gebakken en 476 hectoliter bier vertapt' Cornelissen: "Het was een spannend moment, en uiteindelijk was het de Pool Tadeusz Zyla die het laatste stukje van de vogel naar beneden schoot, Een heel emotioneel moment ook, omdat de vorige koning, ook een Pool, drie jaar geleden vlak na het EST is overleden." Twee weken na het schutterstreffen verongelukte hij namelijk toen hij bij de zilversmid zijn koningsschild op wilde gaan halen. Een nieuwe Poolse koning was dus iets waar iedereen zich in kon vinden. ln de Kersouwe werd hij in de door bisschop Hurkmans voorgegane kroningsmis officieel gekroond. Waarna het nog lang onrustig was tijdens het Koningsbal. Henny van Hooft: "Gildenbroeders houden van een potje bier, en aan het eind van de avond is iedereen met iedereen aan het praten en iedereen kan elkaar verstaan, iedereen spreekt opeens Pools en Duits en Tsjechisch." BIER Zondag is de slotdag, met een grote optocht met alle prachtig uitgedoste gilden, inclusief kanonnen, koetsen en paarden. Jan Schakenraad: "Tijdens de optocht waren er ook weer grote regenbuien, maar dit keer werkten die in ons voordeel. Er waren zoveel gilden die meeliepen, dat de eersten al binnen waren, terwijl de laatsten nog moesten vertrekken. Vanwege het weer besloten een aantal gilden maar niet meer te starten met de optocht. Daardoor hebben we echter wel de tijdsplanning gehaald, anders was het programma enorm uitgelopen." Na het defilé volgde nog de Brabantse opmars met vendelhulde en de officiële sluiting door de president van het EST. Penningmeester Nico van Zutphen kijkt ook zeer tevreden terug: "Zo'n 500 vrijwilligers hebben ervoor gezorgd dat 60.000 bezoekers een geweldig Íeest hebben gehad. Er is 7000 kilo friet gebakken en 476 hectoliter bier vertapt. Op een bepaald moment was het bier op, maar de vrachtwagen met nieuw bier stond op de A2 in de file. Toen is onder politiebegeleiding de bienvagen met spoed naar het terrein gedirigeerdl Er waren 175 touringcars op de parkeerplaats en we hadden de Europese primeur met de eerste rijdende pinautomaat van de Rabobank. Maar ook deze was na verloop van tijd leeg. VERBROEDERING Na afloop van de festiviteiten is er 17 ton vuil afgevoerd. Uiteindelijk hebben we een mooi financieel resultaat geboekt en kon ieder gilde 28.000 euro bijschrijven op zijn rekening. Dit geld moet dan wel voor een sociaal doel ingezet worden. Dus niet voor een feestavond, maar voor bijvoorbeeld het verbeteren van het gildegebouw of het terrein. En een gedeelte van de winst is naar goede doelen gegaan." Voorzitter Ben Cornelissen is later op voorspraak van de gilden uitgeroepen tot beste Bernhezer. De verbroedering van de gilden heeft ervoor gezorgd dat nu elke twee jaar de Bernhezer koningschietwedstrijd wordt gehouden. 16 | HaDeeler IOO
GOLUMI{ in Hadee GASTcolumn Hans van Alebeek HANS VAN ALEBEEK IS CHEF VAN DE REDACTIE UDEN,VEGHEL VAN HET BRABANTS DAGBLAD. IEDERE ZATERDAG SCHRIJFT HIJ EEN COLUMN VOOR DEZE KRANT. SPECIAAL VOOR DE lOOSTE HADEEJER MAAKTE HIJ EXCLUSIEF EEN COLUMN. t THANS VAN OVER 'T KNAAL Voor iemand die oorspronkelijh uit Den Dungen komt was Berlicum al ver weg, laat staan HeeswijkDinther. Daar hwam je gewoon niet. Waarom niet? 'Vanwege 't knaal', zou collega-columnist Toon van d'n HaDeeje r zeggen. Dat lange lint is al vanaf het moment dat het met de hand werd uitgegraven een natuurlijke scheidslijn tussen dorpjes aan deze of gene zijde van het water. En nog steeds. 'Balkum' wr I I 1, 6'l a a hoort offlcieel bij de gemeente Sint-Michielsgestel maar steekt de brug maar weinig over. Waarom zouden ze ook? In elh geval niet voor de bossen en de natuur. Vele jaren later -we praten over midden jaren tachtig- kwam de echte hennismaking pas met Heeswijk-Dinther toen ik voor de enige echte hrant (sorry HaDeejer) als beginnend iournalist deze interessante gemeente in mijn portefeuille kreeg. Mooie tijden waren dat. Met burgemeester Reuver, de wethouders Barten en Daandels en spraakmakende politici als Ad van Schiindel en Merlijn van den Wittenboer. Tikhen over I(asteel Heeswijk dat beetje bij beetje werd opgekalefaterd en in zijn oude glorie herrees en -toen al- vele verhalen over wat er gedaan moest worden aan al dat (sluip)verkeer op de doorgaande weg. Sindsdien heefl HD altijd een speciaal piekje gehouden, ongeacht wisselende functies bij de krant. In Heeswijh of Dinther (want dat homt nauw heb ik geleerd) is namelijk altijd wel wat te zien of. te beleven. Prachtige concerten, fllms en toneelstukhen in De l(ersouwe, ridders en galafeesten bij het hasteel, kunst bij InterArt of Dertien Hectare, fraaie natuur rond de molen of langs de Aa, ik heb het allemaal gezien en geproefd. En het smaakt altijd naar meer. Terug op de redactie Uden-Veghel valt Heeswijk-Dinther opnieuw onder mijn 'wingebied'. Het dorp is nog altijd buitengewoon interessant, hoewel rk er zeff niet zo vaah meer over hoef te schrijven. Dat laat ik met een gerust hart over aan de collega's die HD nu in de portefeuille hebben en onze prima correspondent aldaar, Peter van der Steen. Zo blijven onze lezers -en ik dus oolr- goed op de hoogte van het wel en wee in het mooie Heeswijk-Dinther. En toch. Ih zou niet zonder d'n HaDeejer kunnen! Jawel, ook de krant heeft namelijh een abonnement op dit schone periodieh. Met vakmanschap en veel liefde gemaaht. Dat lees je er aan af, dat zie ie. En heel af en toe staat et zo waat een verhaal in waarvan ih denk: 'potverdorie', (in het echl zeg ik iets anders) 'waarom hebben wij dat niet gehad 'of 'waarom wist ih dat niet'. Als de redactie dat blijft volhouden, haalt d'n HaDeejer met gemak ooh de 200. En meer. Ik bliif in elk geval trouw lezer. Hans van Alebeek ls chef Ledactie ilderr-Veghel van het Brabattts l)agblad MEDEWERKERS aan het woord Journalist BART VAN SCHIJNDEL (7Ol schrijft één of meer stukjes per maand. "lk schrijf veelal over politiek en doe dat met veel plezier. Het schrijven gaat mij ook wel makkelijk aÍ, omdat ik zelf meer dan honderd boeken geschreven heb. D'n HaDeejer is natuurlijk een uniek blad en ik ben blij dat ik er nu zeven jaar deel van uit mag maken. Wat het blad zo uniek maakt is dat als je nu stukjes van 'De Brug' van vijftig jaar terug leest, je een heel goed beeld krijgt van Heeswijk-Dinther in die tijd. Wat dus wil zeggen dat over vijftig of honderd jaar d'n HaDeejer een perfect beeld geeft van wat zich in een plattelandsdorp afspeelt in het begin van de eenentwintigste eeuw. Wat mij als journalist het meest verbaast is dat ik vele mensen uit het dorp ken, maar vaak hun verhaal niet en dat is het leuke ervan en dit geldt ook voor de lezers, denk ik." tekst Michel van de Wetering ÍotograÍie Trudy van de WeteÍing HaDeeier íoo | 17
KWOOTJES in HaDee es De HD's een mooi maandblad, met leuke rubrieken en foto's. Vïnd het leuk om op de hoogte te blijven van het reilen en zeilen in Heesrrijk-Dinthen Ga zo door! Carta van der Wjngaaft-Kapteijns, 49 jaar De Fladeejer heeft een glossy uitstraling maar een dorpskarakter, Het advertentiegehalte in de Hadeejer heeft volgens mij zijn maximum bereikt. Toine van der Heijden. Ikvind het leuk om in de HaDeejer telezen wat de inwoners bezig houdt. Als schrijver voor de HaDeejer ben ik ook al heel wat wijzer geworden over onze interesses, gewoontes en meningen. Noortje tan Schijndel 28 De HaDeejer; een kleurrijk dorps magazine om iedere maand naar uit te kijken! Wie het eerst bij de brievenbus isn mag hem als eerste lezenlll Linda Otjens, 27 jaar Eigenlijk het enige huis aan huis blad dat het heeft gepresteerd niet direct bij het oud papier te belanden. Een mooie mix van verrassend en vertrouwd. Eric van de Veerdonk, 38 jaar Het succes van de Hadeeier is niet het gevolg van de spontane oprisping van enkele Hadeeiers. Het succes zit hem in de compositie van die oprispingen De krachtvan de ""#i::,:ï"i;K::::,f::*ard op een dorpse manien ^Als je het leest voel je dat je deel uitmaakt van de bewoners van Heeswijk en Dinther Ton Díelísset4 47. Elke maand weer bol van leuke onderu''uerpen, waardoor ik prima op de hoogte blijf van alles wat HaDee beweegt, Complimentenl lneke Ketelaars, 47. lk baal vreselijk van die hadeejer! Eindelijk dacht ik een weer eens leuk kadootje voor in de schoen te hebben! Verspreiden ze hem weer gratis en voor niets in alle schoen van Hadee en nu nog extra dik ook nog Srnf Nicolaas, 1741 jaar jong. Voor iedereen in HaDee staat er wel wat leesbaars in. Een paar vaste rubrieken gaan mij nooit velelen: het maandeliikse interview en de dorpspraat Ben van Asperen, ffi. Het is echt een 'eigen' (en mooi!) blad geworden, al zouden er wat meer opiniërende stu(es in mogen staan, Jammer, dat het slechts maandelijks verschijnt, anders zouden we van nóg meer mensen hun verhaal kunnen kennen Hans Latuvijk, 65. Mooi origineel blad en de hoofdredacteur ziet er nog steeds goed uit. En Heesch moet nog steeds bii Oss Fred,32 en Jet, 35, Molewijk. 18 | HaDeeiêr íOO
ik wor en wou \ a { \4 J fJ. I 4 rí'
GISTEREN GEPLUKE vandaag ín de wínkel STREEKPRODUCTEN in HaDee Leverancier van één van zo'n streekproduct, de paddenstoel, is Champignonkwekerij Kanters B,V aan de Meerstraat in Heeswijk. Opgericht in 1992. D'n HaDeejer bracht er een bezoekje. Jasper Kanters (46) is de gedreven eigenaar van het bedrrlf en samen met zijn vrouw Sonja runt hij de Champignonkwekerij Kanters B.V en het handelshuis Kanters paddestoelen B.V Liefst 22 soorten paddenstoelen worden er verhandeld. Jasper: "Onze passie is het leveren van een breed assortiment kwaliteitsproducten. Gisteren geplukt, vandaag in de winkels." De geoogste paddenstoelen vinden hun weg naar vele winkels zowel in het binnen- als in het buitenland. Het bedrijf heeft zich gespecialiseerd in het nabootsen van het hedstklimaat, want alleen in zo'n omgeving en de geschikte voedingsbodem komen er gezonde paddenstoelen uit de grond. Er wordt met grote zorg aandacht besteed aan de compost. "De natuur helpt ons en wij helpen de natuur." Jasper: "Het mooiste van ons beroep: twee keer per week krijgen wij natuurlijke grondstoffen aangeleverd, deze zijn nooit hetzelfde en om daar nou een mooi en goed product van te maken, te oogsten en in de juiste verpakking naar een afnemer te brengen, die vervolgens héél tevreden is, nou daar zijn wij dan trots op." Door de tijd heen heeft de kwekerij mooie certificaten behaald: B.R.C., Milieukeurmerk en het onlangs uitgereikte certificaat keurmerk fair trade produce. Jasper: "Op dit laatste keurmerk ben ik het meest trots. Als eerste handelshuis van paddenstoelen in Nederland mochten wij dit certificaat ontvangen. Het keurmerk geeft de garantie dat werkgevers al hun werknemers een eerlijk loon bieden en goede arbeidsomstandigheden en dat zij hun zorgplicht naar de werknemer toe nakomen." De champignon is een gezonde groente en wat zijn er lekkere gerechtjes van te maken. Soep, ragout, sauzen, gevulde champignons (Portobello bijv.) enz. (www.champignonidee.nl/recipes). Van Jasper krijgen we het 20 | l{aDeejer íOO HaDee heeft meerdere bedrijven waar mooie streekproducten worden gemaakt. Voor de lOOste HaDeejer ging ïcnny van Liempt bij enkele van hen op bezoek.Zij sprak met de ondernemers over hun passie voor het vak en hun producten. Uiteraard ontbreekt ook een recept niet. onderstaande lekkere recept. "lk heb voor dit recept gekozen, omdat er gemengde paddenstoelen in verwerkt worden. Succes met de bereiding en....smakelijk etenl" VARKENSHAASJE MET PADDENSTOELENSAUS (4 personen) 500 gram varkenshaas 2 sjalotten snufle peper 20 gram bloern 2 theelepels bouillonpoeder 150 gram gemengde paddenstoelen (in reepjes) 75 gram boter 1 dl. witte wijn lVz dl. room 1 eeflepel fijngehakte peterselie Dep de varkenshaas droog met keukenpapier en bestrooi het vlees met peper. Verhit 50 gram boter in de koekenpan en bak hierin de varkenshaas in ca 5 minuten rondom bruin. Laat het vlees met de deksel schuin op de pan in ca 1 5 minuten op zacht vuur rosé bakken. Verhit intussen 25 gram boter in een steelpan en fruit hlerin de sjalotten (in stukken gesneden) ca 1 minuut. Voeg de paddenstoelen en bouillonpoeder toe en bak deze ca 3 minuten mee. Strooi bloem over de paddenstoelen en laat dit 1 minuut garen op zacht vuur. Blus de paddenstoelen af met witte wijn en roer tot er een gebonden saus ontstaat. Schenk de room bij de saus en breng deze nog even aan de kook. Voeg peterselie toe en breng de saus op smaak met peper en zout. Snlj de varkenshaas in plakken en verdeel deze over 4 borden. Schep over elk bord wat saus en serueeÍ de overige saus er apart bil.
a Y w *; t It t* .t
HET WITTE GOUD EN DE zomerkonín$es Buiten Ria en Jo met hun zonen Marc en Jorg werken ze nog met 4 vaste werknemers in het bedrijf. Er is veel werk te verzetten' Ca. 60 werkkrachten werken er in de stillere periode maar tijdens de topweken zijn er dat wel 140 - 150. Allemaal Poolse werknemers die door het bedrijf op diverse locaties gehuisvest zijn. Gevraagd aan Ria wat ze het leukst aan hun vak vinden? "Het spannende groeiproces vanaÍ het planten, genieten van onze producten en het contact met onze klanten. Jo heeft een passie voor aardbeien en hij wordt nogal eens gevraagd voor lezingen. Volgend seizoen hopen we de eerste volle pluk te hebben van onze eigen geteelde zoete kersen." De familie Verkuijlen wil groeien, maar op een verantwoorde manier. STREEKPRODUCTEN in HaDee 500 gram aardbeien 250 gram gerookte kiPfilet 5 walnoten die je zelf nog moet open maken kropsla mengen met eikenbladsla 75 gr taugé I bosje basilicum Voor de dressing: 2dl biogarde 4 eetlepels olijfolie extra vergine zout wat peper citroensap naar smaak Was de aardbeien, doe de kroonties eraf en sniid ze in 2 ol4 delen en houd er wat achter voor bii de dressing. Snijd de kip in stukies, maak de noten open' maak ze schoon en in kleine stukles. Meng de s1a met de taugé, blaadies basilicum, gehalveerde aardbeien en de kip in een mooie serveerschaal. Pureer de rest van de aardbeien en doe er de biogarde en olie bii en breng op smaak met z0ut, peper en evt. met wat citroensap. Verdeel de dresslng ovet de saiade en bestrooi de walnoten er ovet Heerlijk met witte of bruine rijst of met aardappelpuree. Tip van Riat Strooí eens wítte gestampte muísies over de wafel of beschuít met aardbeíen. Lekker! ! Op Boterweg 2 in Dinther is het familiebedrijf Verkuijlen Groente & Fruit gevestigd, voor menigeen een begrip in de regio. Jo en zijn vrouw Ria zijn het bedrijf gestart in '1973. Dat betekent dat het 4O-1arig bestaan van de zaak in zicht komt! Zijbegonnen met ca 3 ha. Nu is het teeltoppervlak inmiddels 70 ha. en werkt men op drie locaties. De zonen Marc (33) en Jorg (35) draaien volop mee in de zaak. Van eind maart tot half december kunnen we de heedijk zoete aardbeien "Elsanta" kopen op de Boterweg. Mocht de winkel gesloten zijn, dan is er nog altijd de versautomaat die regelmatig bijgevuld wordt. Van eind april tot 24 juni (St.Jan) kunnen we elk jaar weer volop genieten van die lekkere asperges. Deze mooie producten worden geleverd aan Alberl Heijn distributie, parliculieren en talloze restaurants. Het directe klantencontact maakt de Íamilie Verkuijlen zeer klantgericht. Jo: "Wij telen wat de klant wil en maken dát waar vraag naar is." Marc heeft de verantwoording voor alle buitenteelt. Op Locatie Vorstenbosseweg is de schilhal voor de asperges, de verpakkingshal en zijn er de kassen voor de teelt van aardbeien. "Hiervoor heeft ons bedrijf de vereiste certiÍiceringen voor voedselveiligheid, milieu en ARBO. Op deze locatie heeft Jorg de leiding. De lokactie Bieskamp te Berghem is een kassenbedrijÍ voor aardbeien." BIJZONDERE HERFSTSALADE F =o ql o E b o o o E: c C c Ê 6I o HaDeeieÍ íOO | 23
Frank 'Variatie in het werk is voor mij 4an ook het moolste van mijn vak' ,'fl F ** w s*" a ."s *l ".^}ritrsr'? *.
KLEINFRUIT AAN DE Frank vertelt: "We hebben hier ieder zo onze eigen taken. Mijn vader, Wim van den Broek, houdt zich bezig met hei algemene gebeuren zoals teelt en vermeerdering van planten en mijn werk is vooral het koelen, sorteren, het verpakken en de afzet van het eindproduct. Behalve de teelt, oogst en de afzet van ons kleinfruit is er ook nog een belangrijke factor voor ons bedrijf, het personeel, en daar hechten we veel waarde aan. De administratie doet mUn moeder, Mieke van den Broek. Standaard werken we met ca. vijftien man personeel en in het hoogseizoen met vijftig mensen. De werknemers hebben inpandig op ons bedrijf goede huisvesting volgens de hoogste eisen, ieder heeft ook een eigen fiets tot zijn beschikking en het reizen van en naar Polen gebeurl met een door ons geregelde busmaatschappij. Het bedrijf is ook graag innovatief bezig t.a.v. smaakverbetering, nieuwe producten en nieuwe rassen van kleinfruit. "Deze variatie in het werk is voor mij dan ook het mooiste van mijn vak, Dat maakt ons werk zo mooi," zegt Frank. Bramen, bessen en frambozen zijn een tere fruitsoort en dus ook schadegevoelig. De datum 10 juli 2010 staat nog in het geheugen gegrift van familie Van den Broek. Een vreselijk noodweer met storm en hagel trok een spoor van vernieling door de fruitvelden en in één kwaftier was jarenlang werk tenietgedaan. "De opgelopen schade is nog steeds niet helemaal ingelopen, maar we gaan gewoon door en vedrouwen op de toekomst" aldus Frank. STREEKPRODUCTEN in HaDee Gelukkig gaat het nu weer goed met de oogst. De frambozen, bramen en bessen worden, gezien de kwetsbaarheid van het zachte fruit, via de kortst mogelijke lijnen geleverd aan veiling-cq handelshuizen en AGFspecialisten en ook direct aan de klant. "De directe klantenbinding wordt steeds meer," aldus Frank. Gevraagd naar een recept heeft Frank een duidelijk antwoord: "Ons fruit is op zijn allerlekkerst als het puur gegeten wordt. Dus dat wordt een toetje met verse frambozen, bessen en bramen." I{AGERECHT MET VANILLE.IJS EN VERSE BRAMEN, FRAMBOZEN EN BESSEN (4 personen) Per persoon twee bolletjes vanille-ijs. Vruchten over het ijs verdeien Lekker met zelfgemaakte vruchtensaus en,/of slagroom Frambozensaus: 250 gram frambozen (schoongemaakt) 2 eetlepels citroensap 50 gram suiker 2 eetlepels frambozenlikeur Doe alle ingredlënten in de pan en breng a11es aan de kook. Laat de fiambozer op een laag vuur in ca ó minuten tot moes koken. Pureer de frambozen en laat de saus afkoelen. Saus kan koud ofwarm geserveerd worden. Toch verdient het de voorkeur deze saus juist koud te gebruiken. Kleíne Bosweg Aan de Kleine Bosweg 5 in Dinther is Van den Broek Kleinfruit gevestigd, een familiebedrijf dat zeker al dertig jaar bestaat. Met zoon Frank (3.1), mede-eigenaar van de zaak, had d'n HaDeejer onder het genot van een lekkere kop koffie even een gesprekje in zijn ontvangkamer. De schilderijen aan de muur tonen overduidelijk aan wdk kleinfruit er door het bedrijf geteeld wordt. Prachtige foto's van appetijtelijk uitziende frambozen, bessen en bramen. Je zou er zó zin in krijgen! Ê g ofq I o E D o o o Eof C 6 C C Ê ! o HaDeejer íOO | 25
www.hadeejer.nlRkJQdWJsaXNoZXIy MjU2Mzc=