d'n Hadeejer november 2012

KLEINFRUIT AAN DE Frank vertelt: "We hebben hier ieder zo onze eigen taken. Mijn vader, Wim van den Broek, houdt zich bezig met hei algemene gebeuren zoals teelt en vermeerdering van planten en mijn werk is vooral het koelen, sorteren, het verpakken en de afzet van het eindproduct. Behalve de teelt, oogst en de afzet van ons kleinfruit is er ook nog een belangrijke factor voor ons bedrijf, het personeel, en daar hechten we veel waarde aan. De administratie doet mUn moeder, Mieke van den Broek. Standaard werken we met ca. vijftien man personeel en in het hoogseizoen met vijftig mensen. De werknemers hebben inpandig op ons bedrijf goede huisvesting volgens de hoogste eisen, ieder heeft ook een eigen fiets tot zijn beschikking en het reizen van en naar Polen gebeurl met een door ons geregelde busmaatschappij. Het bedrijf is ook graag innovatief bezig t.a.v. smaakverbetering, nieuwe producten en nieuwe rassen van kleinfruit. "Deze variatie in het werk is voor mij dan ook het mooiste van mijn vak, Dat maakt ons werk zo mooi," zegt Frank. Bramen, bessen en frambozen zijn een tere fruitsoort en dus ook schadegevoelig. De datum 10 juli 2010 staat nog in het geheugen gegrift van familie Van den Broek. Een vreselijk noodweer met storm en hagel trok een spoor van vernieling door de fruitvelden en in één kwaftier was jarenlang werk tenietgedaan. "De opgelopen schade is nog steeds niet helemaal ingelopen, maar we gaan gewoon door en vedrouwen op de toekomst" aldus Frank. STREEKPRODUCTEN in HaDee Gelukkig gaat het nu weer goed met de oogst. De frambozen, bramen en bessen worden, gezien de kwetsbaarheid van het zachte fruit, via de kortst mogelijke lijnen geleverd aan veiling-cq handelshuizen en AGFspecialisten en ook direct aan de klant. "De directe klantenbinding wordt steeds meer," aldus Frank. Gevraagd naar een recept heeft Frank een duidelijk antwoord: "Ons fruit is op zijn allerlekkerst als het puur gegeten wordt. Dus dat wordt een toetje met verse frambozen, bessen en bramen." I{AGERECHT MET VANILLE.IJS EN VERSE BRAMEN, FRAMBOZEN EN BESSEN (4 personen) Per persoon twee bolletjes vanille-ijs. Vruchten over het ijs verdeien Lekker met zelfgemaakte vruchtensaus en,/of slagroom Frambozensaus: 250 gram frambozen (schoongemaakt) 2 eetlepels citroensap 50 gram suiker 2 eetlepels frambozenlikeur Doe alle ingredlënten in de pan en breng a11es aan de kook. Laat de fiambozer op een laag vuur in ca ó minuten tot moes koken. Pureer de frambozen en laat de saus afkoelen. Saus kan koud ofwarm geserveerd worden. Toch verdient het de voorkeur deze saus juist koud te gebruiken. Kleíne Bosweg Aan de Kleine Bosweg 5 in Dinther is Van den Broek Kleinfruit gevestigd, een familiebedrijf dat zeker al dertig jaar bestaat. Met zoon Frank (3.1), mede-eigenaar van de zaak, had d'n HaDeejer onder het genot van een lekkere kop koffie even een gesprekje in zijn ontvangkamer. De schilderijen aan de muur tonen overduidelijk aan wdk kleinfruit er door het bedrijf geteeld wordt. Prachtige foto's van appetijtelijk uitziende frambozen, bessen en bramen. Je zou er zó zin in krijgen! Ê g ofq I o E D o o o Eof C 6 C C Ê ! o HaDeejer íOO | 25

RkJQdWJsaXNoZXIy MjU2Mzc=