d'n Hadeejer december 2013

Tussengerecht Marijke Schenk: kabeljauw Lees meer op pag.ina30 & 31 een ‘Michelinster’ Voor vier personen (voor de gevorderde koker) SAUS: Snipper 2 sjalotjes fijn en fruit deze aan in 20 gram roomboter, blus af met 1 dl witte wijn, 2 el witte wijnazijn en 3 dl visfond. Voeg 1 takje verse tijm, 3 dl room en enkele draadjes saffraan toe en laat dit inkoken. Zeef de saus en monteer hem op met 30 gram roomboter. Breng op smaak met peper en zout. GROENTEN: 1 kilo schorseneren goed wassen en schillen met dunschiller. Dan van 2 schorseneren dunne linten afhalen met dunschiller en frituren. Overige schorseneren in gelijke stukken snijden en beetgaar koken in ½ liter melk. De zeekraal wassen (indien nodig harde onderstukjes afsnijden). KABELJAUW: 80 gram per persoon. Vis bestrooien met zout en peper en licht bloemen, de mootjes in hete pan in 25 gr roomboter snel bruin bakken en op ovenschaaltje leggen. SERVEREN: Zet de vis 6 min in de oven op 180 graden, stoof de schorseneren in klontje roomboter, roerbak de zeekraal heel even met gesnipperde ui, peper en zout. OPDIENEN: Schorseneren op warm bord leggen, daarover de saus, vis, zeekraal en als laatste de gefrituurde schorseneren. Het warme voor(tussen)gerecht van Marijke, ‘kabeljauw met schorseneren, zeekraal en saffraan saus’, is echt een gerecht voor de feestdagen. Marijke is al 10 jaar lid van de kookclub ‘cooking & dining’ in Eindhoven. Acht vrouwen die zo’n zeven maal per jaar bij elkaar komen en samen een heerlijk diner bereiden. Deze maand was het uiteraard een kerstdiner. Dit recept komt ‘min of meer’ uit de koker van deze club. Waar haar liefde voor koken vandaan komt? Haar ouders hadden vroeger het hotel- caférestaurant, annex bakkerij met winkel ‘De Brug’ aan de Zuid-Willemsvaart. De moeder van Marijke kookte goed en veel voor de gasten die over de vloer kwamen. Dus wellicht zit het in de genen. Marijke nodigt ook vaak andere mensen uit voor een etentje. Dat vindt ze heerlijk om te doen en ze is ervan overtuigd dat samen eten een goed en open gesprek bevordert. d’n HaDeejer | 9

RkJQdWJsaXNoZXIy MjU2Mzc=