12 | d’n HaDeejer In huize Van der Wijst is de tafel al prachtig ingedekt, maar er wordt begonnen met een wijntje en een hapje. Dan wordt het hoofdgerecht besproken en de rollen verdeeld. Mathieu komt iets later binnen en zet een bak kaneel roomijs op het aanrecht. Arjen brengt de gewassen en gestreken schorten mee. “Niet zelf gedaan,” verklapt hij. Zo heeft ieder zijn eigen taak, Gerard haalt de boodschappen, John is de coördinator, Frank is van het vlees, Marijn is van de koude voorgerechten en Mathieu van de soepen, met name sla-soep. Wij KoKen op niveaU! Op het menu staat kalfsoester, kalfszwezerik met polenta en worteltjes schaafsel. De zwezerik moet eerst ontveld worden en dan door meel gehaald. De oesters en zwezerik worden gebakken. Terwijl de heren bezig zijn, hoor ik verschillende kreten vanuit de keuken: “Ho, nou hedde da”, “dè worstje smàkt naor kaas”, “as ge opschiet kunde nog meehelpen en anders de afwas”, “is ie mooi stijf, kunde er quelnelles van draaien?” (Geen idee waar dat over gaat).”Het is dit keer erg gemakkelijk, maar ėėn gerecht, we zijn werkeloos”. Er wordt een saus gemaakt van kalfsfond, ui, knoflook, rode wijn en oesterzwammen. Hier en daar wordt er met peper, zout en andere kruiden gestrooid. Het opmaken van het bord is een van de moeilijkste taken. Een bolletje polenta (maïsmeel met room), wortel creme, kalfsoester, kalfszwezerik, overgoten met de oestersaus en gegarneerd met wortel en rucolacres. “Bijpassende rode Argentijnse wijn uit Dinther,” lachen de heren. Geniet van dit heerlijke gerecht! Kalfsoester, kalf�w�erik me� polenta en worteltjes schaafsel Frank Manders, John van der Wijst, Arjen Donders, (heel ver weg familie van Roy), Gerard Gabriëls, Marijn van der Elzen en Mathieu van der Heijden vormen met zijn zessen kookclub ‘La Cuisine’. Speciaal voor de komst van d’n HaDeejer is er een ingelaste sessie in december, want vanwege drukte en het vele eten is dit een rustmaand voor de kokende heren. V.l.n.r.: Frank, John, Gerard, Mathieu en Arjen Hoofdgerech�
RkJQdWJsaXNoZXIy MjU2Mzc=