d’n HaDeejer | 25 Wijn versus bier. Druiven versus hop. Zoon versus moeder. Do cranen, woonachtig in Dinther, maakt het allebei. Hij maakt al sinds 1978 wijn, en brouwt bier. Dat werd me in een gesprek met hem nadrukkelijk verteld. want wijn brouw je niet. wijn maken is een ambacht. Do is aangesloten bij gilde ‘rivierenland’ in schijndel. wijn maken is voor de gepensioneerde Do een fijne bezigheid. Hoe doet hij dat? zo dus. Het begin “Een oom van mij kocht op een gegeven moment een pakket om wijn te maken. Die kreeg zo’n grote gistingsfles thuis en een paar van die pakken concentraten. Daar hoefde je alleen maar water bij te doen. Dat zou dan wijn worden. Jaren naderhand dacht hij: wat doe ik er eigenlijk mee? Toen zei hij: ’Hier Do, kun jij dat gebruiken?’ Ik denk nou ja, het is altijd te proberen. En zodoende ben ik eigenlijk begonnen. Eigenlijk wist ik er toen niets van af.” Het proces? “Op een gegeven moment ben ik er wel achter gekomen dat die gistcellen worden gevoed met suiker. En hoe meer suiker, hoe hoger het alcoholpercentage. De eerste wijn zat aan de 17 procent en dat is toch eigenlijk ook de bedoeling niet. Dus toen ben ik toch maar een paar boekjes aan gaan schaffen. Gelukkig had ik het meeste wel goed gedaan, maar het percentage was dus nog niet goed. De wijn die je zelf maakt, vind je al snel lekker! Ik dronk wel al wijn maar dat begon met drie flessen voor een tientje. Naarmate ik meer met wijn bezig was, werd ik steeds kieskeuriger. Dat wordt duurder, maar ook lekkerder. Ik ben deken van het gilde ‘Rivierenland’ en daar zijn wijnmakers en bierbrouwers vanuit de regio. Van Nieuwkuijk tot Berghem. Een vrij grote regio. Ieder gilde heeft een deken, en ik ben verantwoordelijk voor onder andere de puntentelling tijdens de keuring van elkaars producten en het technische gedeelte van het gilde. Ook heb ik als eerste mijn keurmeesterschap behaald. Ik begeleid nu vooral ook cursussen. En thuis, daar staan de tonnen te pruttelen.” Vervolg pagina 26
RkJQdWJsaXNoZXIy MjU2Mzc=