d'n Hadeejer mei 2015

d ’ n hadee j er 29 EDYTA: “Ik heb het hier goed naar m’n zin en werk hier al een paar seizoenen achtereen. Ik heb mijn man Morris hier ontmoet. Ik regel alles in en om de keuken, tijdens ontbijt, lunch en het avondeten. En dat voor 100 à 150 personen. Een kwestie van goed organiseren!” MORRIS: “Ik werk hier nu al voor het achtste jaar op een rij. We hebben het hier niet slecht en het is elk jaar beter geworden. Zeker nu met dit nieuwe gebouw. Veel werknemers komen hier jaarlijks terug. Dat wil wel wat zeggen, want er zijn genoeg andere plekken om te werken.” Marc Verkuijlen, één van de eigenaren, laat vol trots het pand zien dat maximaal 180 personen onderdak mag verschaffen: “De eerste lichting arbeiders is in februari gekomen en kon in het nieuwe pand terecht. Voorheen verbleven zij op onze ‘mini-camping’ en in drie huurhuizen in het buitengebied. Dit is een betere oplossing.” In een klein jaar tijd werd in eigen beheer een megaverblijf uit de grond gestamd. Alleen wat kleine werkzaamheden moeten nog afgerond worden. Vol pension Het gebouw bestaat uit 44 vierpersoonskamers. Er zijn voldoende douches en toiletten. Buiten het seizoen kunnen stellen een ‘eigen‘ kamer bemachtigen, in het piekseizoen - van mei tot september - is er minder privacy. Er is wel een keuken, maar niet om te koken. Bakkerij Doomernik brengt elke dag vers brood en ’s avonds wordt ook een gezonde maaltijd door Smulders uit Mariaheide verzorgd. De mannen en vrouwen werken van 06.30 uur tot een uur of 17.30 uur. “Om tien uur ’s avonds is hier bijna niemand meer wakker.” Iedere dag zijn er twee, eveneens Poolse, dames die de toiletten en douches poetsen, de vloeren dweilen en het beddengoed en de werk- en vrijetijdskleding wassen. De slaapkamers moeten door de ‘bewoners’ zelf gedaan worden. Geen enkele werknemer van Verkuijlen woont elders, ook al is dat wel toegestaan. Er moet een vergoeding betaald worden voor het verblijf aan de Boterweg, maar voor dat bedrag kunnen ze elders in het dorp geen gelijkwaardige verblijfplaats vinden. ‘Ik werk hier nu al voor het achtste jaar op een rij’ Integratie met de dorpsbewoners is er nauwelijks Een ‘Polenhotel’ in HaDee? Wie het buitengebied van Dinther inrijdt, komt al snel tussen de akkers van Fa. Verkuijlen Groente en Fruit aan de Boterweg terecht. Nieuw in het landschap van de asperges en aardbeien is een groot wooncomplex voor de huisvesting van de vele Poolse werknemers. Sinds dit seizoen is het gebouw in gebruik genomen. Tekst Noortje van Schijndel Fotografie Sanne van Rozendaal INTERVIEW Voorheen verblevenzij oponze ‘mini-camping

RkJQdWJsaXNoZXIy MjU2Mzc=