Manuel (Manolo) Rodriguez komt uit Spanje Oud&Nieuw in Spanje We hebben zo onze gewoontes met oud en nieuw, typisch Hollands zijn de oliebollen. Wat hebben onze HaDeejers ‘met een migratieachtergrond’ voor gebruiken rond Nieuwjaar in hun land van afkomst? We gingen op onderzoek. Tekst Rene van de Pas Fotografie Jacques Worms INTERVIEW ‘Bij elke slag van de klok op televisie eet je een druif’ “Oudjaarsavond eten we met de hele familie, rond negen uur beginnen we tot elf. Een speciale Spaanse lekkernij is de ‘Turron’. Het wordt bereid met amandel in verschillende smaken, chocola, aardbei, het kan van alles zijn. Iets voor twaalf hebben we ieder twaalf druiven, het is dan de gewoonte om bij elke slag van de klok op televisie een druif te eten. Na het eten gaan we uit, je kleedt je netjes. Mooi overhemd, strik of stropdas.” “Op nieuwjaarsdag zijn we moe van het feesten, spelen een kaartspel dat ‘julepe’ heet. We eten dan ‘chocolate churros’, smaakt als een oliebol, alleen langwerpig. Met een chocoladesausje erbij, heerlijk.” Ze geven geen cadeautjes met nieuwjaar, ze vieren ook geen Sinterklaas. Hun pakjesavond is met ‘Tres Reyes’, Driekoningen op 6 januari. De Drie Koningen kwamen met cadeaus voor het Kindje Jezus, dat is de reden van het ontstaan van het kinderfeest in Spanje. “Driekoningen wordt groots gevierd; op de avond van 5 januari gaan we eten met vrienden in een restaurant. Er worden dan ook kleine presentjes gegeven, we noemen het ‘amigo invisible’, letterlijk vertaald ‘onzichtbare vriend’, vergelijkbaar met surprise hier.” d ’ n hadee j er 27
RkJQdWJsaXNoZXIy MjU2Mzc=