d'n Hadeejer augustus 2018

d ’ n hadeejer 33 ’ we twee jaar geleden gestart met De Ver- spillingsfabriek. Groentesnijderijen blijken erg grote verspil- lers te zijn, doordat er vaak maar een deel van een paprika of broccolistronk wordt gebruikt. Dat is zonde, omdat de restanten nog prima gebruikt kunnen worden. Nu ko- men veel van deze zogenaamde reststro- men van tomaat, paprika, ui, champignon, broccoli en courgette naar ons en we ma- ken daar voornamelijk soepen en sauzen van. Dit jaar gaan we op die manier om en nabij 200.000 kilo aan groenten redden.” Het voorkomen van zoveel verspilling heeft direct een goede invloed op economisch en ecologisch gebied. Daarom is het niet meer dan logisch dat Eric tot de Duurzame Jonge 100 behoort. Duurzaamheid als leefwijze “We maken in de hele wereld voor 10 mil- jard mensen eten en daarvan gooien we 1/3 weg. Terwijl 800 miljoen mensen hon- ger lijden, dat geeft wel aan dat het hele systeem raar is ingericht. Waar ik in de toe- komst terecht kom, durf ik niet te zeggen, maar ik zou niet meer anders kunnen dan met een product bezig zijn dat een maat- schappelijke impact heeft. Iets betekenis- vols willen doen in combinatie met een businessmodel. Het heeft mijn eigen leven ook veranderd, waar ik in het verleden maar een beetje en onbewust bezig was met duurzaamheid en verspilling, is dat te- genwoordig meer en bewust!” Hoe het begon “Ik heb economische geografie gestudeerd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Deze studie richt zich voornamelijk op citymarketing en ge- biedsontwikkeling. Tijdens mijn afstuderen heb ik Bob Hutten leren ken- nen en hij vroeg mij of ik een keer een kop koffie met hem wilde drinken om te praten over mijn toekomst.” Bob Hutten is de eigenaar van Hutten, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het verzorgen van restauratieve dien- sten voor bedrijven, het organiseren van exclusieve bijeenkomsten en evenementen en continu bezig is met het ontwikkelen van een ambachte- lijke food service. “Eenmaal terug van mijn reis door Australië heb ik met hem afgesproken en hij gaf aan dat hij bepaalde ideeën in zijn hoofd had die hij wilde gaan realiseren. Dat is inmiddels 10 jaar geleden en in de tussentijd heb ik wat van die ideeën samen met Bob vorm gegeven. Eén opdracht was om een huislabel op te zetten. Zo is De Guijt, ons huislabel ontstaan. Belangrijke pijlers voor De Guijt zijn transparantie, gezondheid en duurzaamheid. In de laatste jaren is daar de Verspillingsfabriek bijge- komen. De Verspillingsfabriek “Weondervondendaterbinnenonsbedrijfvrijveelverspillingwas.Metname bij de party catering merkten we dat er van buffetten regelmatig veel over- bleef wat werd weggegooid. Doordat we samenwerken met Wageningen Universiteit zijn we in eerste instantie bij hen navraag gaan doen naar ver- spilling en hoe andere bedrijven daarmee om gaan. Er bleek op dit vlak nog geen platform te zijn voor bedrijven. Wel gaf Wageningen Universiteit aan dat er jaarlijks aan eten en drinken 2,5 miljard euro wordt verspild door bedrijven en even zoveel door de consument. Er viel dus veel te win- nen en we zijn daarom zelf verder op onderzoek gegaan; zoals veel binnen Hutten was ook dit vanuit idealisme. Eén van de eerste projecten waar- mee we gestart zijn was het ophalen van tomaten bij supermarkten die anders weggegooid zouden worden. Die tomaten konden we gebruiken in soepen en sauzen. Een ander voorbeeld is dat Eko Plaza bananen die niet verkocht worden, aan ons leveren en de bakkerij van Hutten maakt daar bananenbrood van. Deze broden komen vervolgens weer in de schappen te liggen van Eko Plaza. Daardoor gooit Eko Plaza geen enkele banaan meer weg. Hoe mooi is dat? Deze projecten hebben er toe geleid dat we het verspillingsprobleem echt groot wilden gaan aanpakken. Daarom zijn Eric Habraken, een Duurzame Jonge 100 ‘Bewust bezig met duurzaamheid&verspilling ’ Duurzaamheid wordt langzaamaan een steeds groter onderdeel in ons leven. De Duurzame Jonge 100 is een lijst met Nederlanders van 32 jaar en jonger, die aantonen dat het voor iedereen mogelijk is om duur- zamer te leven. Eric Habraken komt uit ons dorp en is één van deze inspirators. Vol enthousiasme vertelt hij hoe hij door middel van zijn werk dagelijks bezig is met duurzaamheid en verspilling tegengaat. Tekst Joris van der Meijden Fotografie Annerieke van den Broek INTERVIEW

RkJQdWJsaXNoZXIy MjU2Mzc=