d'n Hadeejer augustus 2018
d ’ n hadeejer 35 zakelijk bekeken Het slagersvak wordt sinds enkele decennia uitgeoefend in de familie. “Mijn opa ging elk jaar vanaf oktober op de fiets naar de boe- ren om een varken te slachten; in de zomer werkte hij als rietdek- ker. Mijn vader ging als jongen al met hem mee en rolde ook in het vak. Toen ik een jaar of 12 was, werkte ons pa bij de Vleesmeesters. Hij nam mij regelmatig mee naar een slagerij in Antwerpen. Ik werd daar ’s morgens afgezet en ’s avonds weer opgehaald. Mijn schort was veel te groot en hing helemaal op de grond, maar ik vond het leuk en leerde er veel.” Het leren in de praktijk sprak hem aan, leren op school vond hij iets minder. “Ik heb nooit iets om school gegeven. Na het behalen van het LDS-diploma, ben ik eerst een jaar met ons pa mee gaan werken en daarna ging ik naar de Slagersvakschool. Toen ik na drie jaar mijn vakbekwaamheid had behaald, ben ik ermee gestopt. Het vierde jaar kon je nog een mid- denstandsdiploma en een ondernemersdiploma halen, maar het eerste had ik al en het tweede, daar had ik geen zin in.“ Vader Manders was inmiddels voor zichzelf begonnen en Frank en zijn broer Chris-Jan gingen bij hem werken. Na een paar jaar werd Frank benaderd om te komen werken in een slagerij in Haarlem. “Omdat op kamers gaan erg duur was, mocht ik op het landgoed van de slager wonen. Op donderdag en zaterdag kwam ik naar huis.” Omdat Frank al enkele jaren verkering had in Heeswijk- Dinther, wilde hij graag terug naar Brabant. Zijn toenmalige baas regelde een werkplek voor hem bij de Sligro in Eindhoven. Toen hij daar enige tijd werkte, vroeg Abel Slippens of hij interesse had om voor zichzelf te beginnen in de Sligro in Den Bosch. Na enige twijfel besloot Frank het avontuur aan te gaan. “Ik kocht een paar tweedehands machines en begon, samen met één medewerkster. Zij bracht ’s middags de bestellingen naar de twee restaurants waar we toen aan leverden.” De slagerij liep elk jaar beter en er kwam steeds meer personeel bij. Nu, een kleine 30 jaar later, heeft Frank 25 medewerkers in dienst en levert hij vlees aan tal van ho- recazaken in Den Bosch en wijde omgeving. Daarnaast verkoopt hij vlees aan alle klanten die in het bezit zijn van een Sligropas en naar Sligro Den Bosch komen. Zij kunnen in de onlangs verbouwde slagerij niet alleen terecht voor een goed stuk vlees, maar ook voor een complete beleving, waarbij proeven, kijken en ervaren centraal staan. Nieuwsgierig geworden en heb je een Sligropas? Kom dan een kijkje nemen in de slagerij aan de Ruwekampweg 1. Tekst Liseth Kuijs Fotografie René Kuijs Horeca- slagerij Manders: proeven, kijken en ervaren! Dat Frank Manders slager zou worden, daar heeft nooit twijfel over bestaan. Niet bij hemzelf en ook niet bij zijn omgeving. “Op de lagere school moestenwe bij mees- ter Barten allemaal naar voren komen en een beroep uitbeelden. Ik was nog niet bij zijn bureau of iedereen riep al: ‘Slager’.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MjU2Mzc=