d'n Hadeejer juni 2018

d ’ n hadeejer 33 Tien jaar geleden begonNick (25) bij buur- man De Toren als afwashulp en wist toen al dat de horeca echt iets voor hem was. Tot op de dag van vandaag heeft hij daar nooit over getwijfeld. Maar afwassen of roeren in grote en boven hete dampende pannen zag hij niet zo zitten. Hij werkt inmiddels als sommelier en weet al- les over wijnen en met name welke wijn bij een gerecht past. OPLEIDING Na het Elde College begint Nick aan de opleiding ‘gastheer/ gastvrouw’ bij De Rooi Pannen. Hij loopt meerdere stages, maar bij restaurant Het Sentiment ontstaat zijn passie voor wijn. “Violet en Toos hebben mij vertrouwen gegeven. Het was een gunst van hen om mij veel te leren over het vak en zij hebben er veel tijd in gestoken.” Later volgt hij de opleiding ‘zelfstandig werkend gastheer/ gastvrouw’ en nog later de opleiding ‘gastronomisch som- melier’. Tijdens deze opleiding komt hij als leerling terecht bij Sense Restaurant in Den Bosch, een restaurant met een Michelinster. “Dat was echt een uitdaging voor mij. Redelijk onervaren, een menneke nog, heb ik hier twee jaar heel fijn gewerkt.” SILLYFOX Nu werkt Nick aan de Noordkade in Veghel bij Sillyfox, voorheen P’roof lokaal. “Hier krijg ik de vrijheid om mezelf te ontwikkelen; heb meer verantwoordelijkheid gekregen. Het is leuk om te sparren met de twee andere sommeliers en chef-kok Joppe Sprinkhuizen. Hij werkte lange tijd als ster-kok en heeft de ambitie om ook Sillyfox naar dit ni- veau te brengen. In september start ik met de HBO-oplei- ding ‘Academie voor Gastronomie’ in Apeldoorn. Hopelijk ben ik dan over een jaar volwaardig sommelier.” PROEVEN “Maandelijks moeten er voor het nieuwe maandmenu bij- passende wijnen bij de gerechten gezocht worden. Het menu wordt verstuurd naar leveranciers en deze komen met een voorstel, aan de hand van de inbreng en adviezen van de sommeliers. Dat betekent dat er maandelijks zo’n 12-15 wijnen moeten worden geproefd. Na overleg tussen sommeliers en chef-kok komen er dan circa vijf wijnen door de keuring. Er zijn ontzettend veel druivensoorten- en ras- sen en er komen steeds weer nieuwe bij. Vroeger waren Ita- lië en Frankrijk bekende wijnlanden, maar nu wordt overal wijn geproduceerd.“ Voldoening “Smaak is persoonlijk, maar als iemand geen wijn lust is het de kunst om zo iemand een ervaring mee te geven. Of als iemand een uitgesproken smaak heeft ontwikkeld, is het een uitdaging om die persoon kennis te laten maken met andere wijnen. Je moet natuurlijk niet teveel drinken, maar een goed glas wijn in combinatie met fijn eten na een stressvolle week is gelukmakend.“ Nick is een ‘echte’ bier- drinker. “Ik ben op het werk zoveel met wijn bezig, dat ik thuis graag een glas bier drink. Voor biersoorten heb ik ook een passie en daar wil ik me te zijner tijd in ontwikkelen. Er is ook een opleiding tot biersommelier.” Sommelier Nick Buermans Tekst Thea van der Doelen Fotografie Annemieke van den Broek

RkJQdWJsaXNoZXIy MjU2Mzc=