d'n Hadeejer juni 2019
D ’ N HADEEJER 17 BAKEXPERT Al snel had ze een volle agenda, toch vond ze altijd tijd om ook andere din- gen te doen. Toen ze in 2015 bij Koop- mans werkte, kwam ‘Koffietijd’ op haar pad. Twee seizoenen lang mocht ze in het RTL 4-programma tweewekelijks een recept bereiden en toelichten. Het ooit zo verlegen meisje voelde zich er als een vis in het water. “Het was altijd één groot feest, zowel voor als achter de schermen. In 2017 koos Koopmans er jammer genoeg voor om te stop- pen met het item op TV. Toen ik enkele maanden geleden weer een paar keer via Maggi aan het programma mocht deelnemen, was het weer net zo gezel- lig als een paar jaar geleden. Heel mis- schien zit er nog een vervolg in na de zomervakantie. Dat zou leuk zijn.” EERSTE PRIJS Als fotograaf timmert ze intussen flink aan de weg. Vooral bruidsparen wis- ten haar de afgelopen jaren goed te vinden. “Ik probeer mensen iets an- ders te geven, iets wat je niet op elke straathoek kunt krijgen.” Haar eigen stijl werd onlangs beloond met een mooie prijs. “Ik heb meegedaan aan de Bruidsfoto Award, de meest bekende wedstrijd voor bruidsfotografen in Nederland en heb gewonnen in de ca- tegorie ‘Ceremonie’. Ik vind het een eer dat ik met deze foto gewonnen heb. Het is een echte foto, waarop de pure emotie te zien is en niets in scene gezet is. Dat kan ik het beste: het moment vangen. Bij mij hoef je niet te poseren of krampachtig in de camera te kijken. Het is wat het is, ‘ginne klets’.” De oudste dochter van Rien en Maria van Daal woonde tot haar 23e in HaDee, en verhuisde toen naar Veghel. Daar woont ze nu nog steeds, samen met Bart en hun zoontjes Ties en Guus. Ze heeft het er goed naar haar zin. “Het is groter dan Heeswijk-Dinther, maar heeft toch niet dat stadse. Daar ben ik niet voor gemaakt.” GEPEST Als kind was Danna heel verlegen en onzeker. Wel had ze een duidelijk doel voor ogen over haar toekomstig beroep. “Ik wist al vanaf mijn 6e jaar dat ik kok wilde worden en hielp ons mam altijd mee in de keuken.” Na de basisschool ging ze naar de LHNO. Daar had ze het niet gemakke- lijk. “Ik werd gepest, ze vonden mij te dik. Dat had veel invloed op mijn zelfbeeld. Toch ben ik niet boos op de mensen die me toen pestten. Ze wisten niet beter en hadden het misschien niet eens in de gaten. Uiteindelijk heb ik er veel van geleerd en er veel doorzettingsvermogen door gekregen; ik heb me er in mijn eentje doorheen moeten werken.” CARRIÈRE BIJSTELLEN Na de LHNO ging Danna naar de opleiding Consumptieve Technieken in Eindhoven en op haar 18e begon ze met werken. Ze was kok bij diverse restaurants en startte in 1999 bij Hutten in Veghel. Daar werkte ze negen jaar. “Ik had het daar heel fijn, totdat ik een auto-ongeluk kreeg en mijn kokscarrière moest bijstellen. De fysieke belasting van een kok is hoog en als je lichaam niet meewerkt, wordt het lastig. Ik ben toen in de busi- nesscatering gaan werken en heb van alles gedaan, bijvoorbeeld het mee opzetten van bedrijfsrestaurants. Daar kon ik mijn ei toch niet helemaal in kwijt en ik kwam toen eigenlijk per ongeluk in de productontwikkeling terecht, eerst bij Mars, daarna bij Heinz.” FOTOGRAAF Intussen had Danna ook een passie voor fotograferen ontwikkeld en dat bleef niet onopgemerkt. “Ik kreeg soms wat opdrachten: dat was heel leuk, maar ook spannend, want ik voelde me zelf toen nog geen echte fotograaf. In die tijd fotografeerde ik vooral in de natuur; mensen op de foto zetten durfde ik nog niet zo goed. In 2011 ben ik naar de Fotovak- school in Boxtel gegaan. Ik werkte vier dagen in de week en ging daarnaast één dag in de week naar school. In combinatie met twee kleine kinderen een hele uitdaging, maar ik wilde het per se en het is me gelukt.” Na de opleiding voelde ze zich een stuk zekerder en startte ze haar eigen bedrijf: ’Look at me fotografie’. Het CV van Danna van Daal (42) is alles behalve saai: ze begon als kok, werd productontwikkelaar, was bakexpert in het TV-programma ‘Koffietijd’ en is sinds 2013 zelfstandig fotograaf. Tussen de bedrijven door verzorgt ze ook nog fotografiecursussen én is ze receptschrijver voor Koopmans. “Fotografie is de hoofdzaak, maar eten zal altijd een rode draad in mijn leven blijven.” Tekst Liseth Kuijs Fotografie Sanne van Roozendaal Vormgeving Corina Gloudemans UIT BLINKER In deze rubriek portretteren we mensen die verhuisd zijn uit Heeswijk-Dinther: hoe gaat het met ze en waar blinken ze in uit?
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MjU2Mzc=