d'n HaDeejer augustus 2021
Hans (64) en José (67) van Til runnen al 25 jaar een ‘ouderwets dorpscafé’, zoals Hans het benoemt. Café zaal Elsie, liefdevol vernoemd naar de moeder van Hans, is gehuisvest in het horecapand met ingangen aan de Schoolstraat en Edmundus van Dintherstraat. VERENIGINGEN Het is donderdagavond half acht en de vaste klanten strijken neer op het terras, bij de ingang van de grote zaal aan de Schoolstraat. Hans verwacht er deze avond zo’n twaalf à vijf- tien. Alle werkdagen van de week komen hier ’s avonds veel biljarters in actie. Ze zijn ofwel lid van een biljartvereniging of komen ‘vrij’ spelen. Ook de dartvereniging heeft hier haar thuisbasis. Het kleine zaaltje, ingang Edmundus van Dinther- straat, huisvest de schaakvereniging. Beide ruimten zijn af te huren voor het houden van feesten en/of bijeenkomsten. REGELS Hans hekelt het zwabberbeleid van de regering, zoals hij dat zelf noemt, als het gaat over regelgeving voor de horeca. “Toen het nieuwe rookbeleid kwam, moesten we zorgen voor een goede ventilatie en een afzonderlijke rookruimte. Dat is weer allemaal weg, het ventilatiesysteem moest worden afgebroken, want rookruimtes zijn inmiddels verboden. De ventilatienormen zijn onlangs nog versoepeld, maar waar- schijnlijk wordt dit weer teruggedraaid, vanwege corona.” En ja daarin gaat hij dan weer mee, want de veiligheid van zijn klanten vindt hij belangrijk. De tegemoetkoming vanuit het Rijk voor vaste lasten van ondernemers met omzetverlies vanwege de coronacrisis, is voor Hans nog zo’n punt. “Hier is geen eerlijke afweging gemaakt, het is bij lange na niet genoeg. De regeling is gebaseerd op omzet over de peri- ode van het jaar daarvoor. Maar in die periode zijn wij onze inkomsten misgelopen vanwege de brand bij de buurman in de shoarmazaak.” JUBILEUM “Normaal gesproken is er regelmatig een feestje hier. We kunnen 150 mensen kwijt. Afgelopen februari bestonden we 25 jaar, dat hebben we nog niet kunnen vieren. Eerst zijn de mensen aan de beurt die hun feest willen inhalen.” De afgelopen periode heeft Hans veel geld gekost. Eigenlijk zou hij over twee jaar met pensioen gaan, maar vooralsnog gaan ze door. José werkt nog twee avonden in de week in de zaak. “Vanaf mei dit jaar, toen enkel het terras open mocht, zijn we gestart met een kleine menukaart, zodat je nu ook Dintherse boerengroentesoep, saté van scharrelvarken en uitsmijters met scharreleieren kunt bestellen.” VOORLOPIG NOG NIET MET PENSIOEN ZAKELIJK BEKEKEN Tekst Thea van der Doelen Fotografie René Kuijs Vormgeving Ruth Mollema ‘HANS HEKELT HET ZWABBERBELEID VAN DE REGERING’ d’n HaDeejer - 35
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MjU2Mzc=