d'n HaDeejer december 2021
Op het kerstmenu staan vaak vlees- en/of visgerechten. Dat het ook anders kan, laten Rianne van Grinsven, Francis van Venrooi, Wilma Verwegen, Angelique Dortmans en Francis Kemps zien. In hun vegetarische kookclub, die nu zo’n 6 jaar bestaat, ver- rassen de dames elkaar elke keer met creatieve gerechten zonder vlees en vis. De gastvrouw bedenkt een thema en dat is leidend. “Het thema geeft een richting,” zegt Wilma. “Anders zou ik niet weten wat ik moest maken.” Francis: “Soms zijn we ook heel creatief om het bij het thema te laten passen, hoor. Bij het thema ‘liedjes’ werd bijvoorbeeld het gerecht ’een bietje verliefd’ gemaakt.” Iedereen is verantwoordelijk voor één gang; wat ze maken, blijft geheim tot de avond zelf. Wilma: “Soms past het niet honderd procent bij elkaar, maar dat is niet erg.” Angelique: “We maken altijd iets wat we nog niet eerder gemaakt hebben en we hebben nog nooit gehad dat het niet lekker was. Het is leuk om nieuwe ingrediënten en gerechten te leren kennen. Ik eet niet altijd vegetarisch, maar als ik eens zonder vlees of vis wil koken, weet ik nu veel beter wat er allemaal mogelijk is.” “De kerstgerechten die we gekozen hebben, zijn lekker en hebben een feestelijke uitstraling,” vertelt Francis. “En je hoeft er geen keukenprinses voor te zijn,” vult Angelique aan. “Inder- daad, het is niet moeilijk, maar wel wat meer werk dan je denkt,” zegt Wilma. “Maar laat je daar niet door afschrikken, want dit menu is echt een aanrader.” Een kerstdiner zonder vlees en vis, dat echt heel lekker is! Tekst Liseth Kuijs Fotografie René Kuijs Vormgeving Eveline van Roessel VOORGERECHT Vo� a� ven� �omige knofloo�- paddenstoelen & G�uyère • bloem, om te bestuiven • roomboterbladerdeeg • 1 groot ei • 2 eetlepels sesamzaadjes • 1 kg gemengde paddenstoelen, zoals shiitake, oesterzwammen, kastanjechampignons en enoki • olijfolie • 2 tenen knoflook • 150 ml witte wijn • 1 eetlepel grove mosterd • 40 ml kookroom of slagroom • 1 bos verse bladpeterselle (30 gr) • 15 gram gruyère • truffelolie INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN d’n HaDeejer - 15 Rianne F�anci� Wilm� Angelique Smakelijk eten en een fijne kerst namens de vegetarische kookclub
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MjU2Mzc=