d'n HaDeejer december 2021

HOOFDGERECHT Roas� paddenstoelen- wellington • 7 tenen knoflook • 5 takjes verse rozemarijn en 6 takjes verse tijm • 4 portobello’s ca. 160 gr (of grote champignons) • 1 theelepel + 1 eetlepel olijfolie • 2 theelepels zout, plus wat extra • 2 theelepels zwarte peper, plus wat extra • 1 grote rode ui • 2 theelepels lichte basterdsuiker • 300 gram kastanjechampignons • 125 ml witte wijn • 200 g vacuümverpakte tamme kastanjes (of gekookte linzen) • 250 g pecannoten • 2 sneetjes zadenbrood • 2 vellen kant-en-klaar (vegan) bladerdeeg • 4 eetlepels plantaardige melk Bereiding Zie voor filmpje op YouTube: Our Famous Mushroom Wellington 1. Pel en snipper 4 tenen knoflook met een scherp mes. 2. Ris tussen duim en wijsvinger van boven naar beneden de naaldjes van 4 takje rozemarijn en de blaadjes van 4 takjes tijm; snijd ze fijn. 3. Leg de portobello’s (of grote champignons) op een van de bakplaten met de stelen om hoog. Besprenkel ze met 1 theelepel olie en bestrooi ze met een klein beetje zout en peper. Strooi de fijngesneden rozemarijn, tijm en knoflook over de portobello’s. Schuif de bakplaat in de oven en bak ze 15 minuten. Haal uit de oven en zet weg. 4. Pel en snipper intussen de rode ui. Schenk 1 eetlepel olie in de koekenpan. Fruit de rode ui 10 minuten, roer regelmatig tot de ui zacht is. 5. Pel de resterende knoflook en snijd fijn. Ris de naaldjes van het laatste takje rozemarijn en de blaadjes van het resterende takjes tijm en snijd fijn. 6. Roer in een kommetje 1 theelepel zout, 1 theelepel peper en de suiker door elkaar. Doe de knoflook, rozemarijn, tijm en het zout- peper-suikermengsel bij de ui in de pan en bak alles al roerend 1 minuut. 7. Hak de kastanjechampignons fijn. Doe ze in de pan, draai het vuur hoog en bak alles 5-7 minuten, tot de champignons zacht zijn en al het vocht is geabsorbeerd. 8. Schenk de witte wijn erbij en roer ongeveer 3 minuten, of tot bijna alle wijn is verdampt. 9. Schep het ui-paddenstoelenmengsel in een grote kom en laat het 5 minuten afkoelen. 10. Doe de tamme kastanjes, pecannoten en het brood in de keukenmachine en hak alles fijn tot het op broodkruimels lijkt (misschien dat je dit in porties moet doen). Voeg toe aan het paddenstoelenmengsel. Schep met een houten lepel alles om tot je een mengsel hebt dat een beetje op deeg lijkt. In plaats van tamme kastanjes kun je ook linzen gebruiken (pas na keukenmachine toevoegen). 11. Leg één deegvel op de bakplaat. Strijk de helft van het paddenstoelen-kastanjemengsel uit in het midden over de hele lengte. Vorm er met je handen een rechthoek van en laat rondom een rand van minstens 3 cm vrij. De wellington krijgt de vorm die je er nu aan geeft dus zorg ervoor dat de boven- en zijkanten mooi recht zijn. 12. Leg de 4 gare portobello’s op het kastanjemengsel. Schep de rest van het kastanjemengsel erop zodat de portobello’s er helemaal mee bedekt zijn. Strijk de boven- en zijkanten mooi glad, zodat je een lange, nette rechthoek hebt. Gebruik het deegkwastje (of je vinger) om de rand van het deeg te bestrijken met wat plantaardige melk. 13. Leg het tweede vel deeg op de vulling en druk het goed aan; zorg ervoor dat er geen luchtbellen onder het deeg zitten. Druk de randen met je vingers om de vulling heen dicht. Snijd overtollig deeg langs de randen af, laat een rand van 2 cm rond de basis van de wellington zitten. Bewaar het afgesneden deeg. Druk met een vork het deeg rondom goed aan om de wellington goed te sluiten en mooi af te werken. 14. Rol het afgesneden deeg uit en steek er naar wens vormpjes uit. Bestrijk de wellington licht met wat plantaardige melk en leg de deegvormpjes erop. Bestrijk de vormpjes ook met de melk. Prik met een vork of scherp mes wat stoomgaatjes in de bovenkant van het deeg. 15. Zet de wellington in de oven (200 graden) en bak hem 40 minuten: controleer na 30 minuten (ziet de wellington er gaar uit, haal hem er dan uit). Snijd hem met een broodmes voorzichtig in plakken en serveer INGREDIËNTEN VOOR 6-8 PERSONEN d’n HaDeejer - 17

RkJQdWJsaXNoZXIy MjU2Mzc=