d'n HaDeejer december 2021

BIJGERECHT Rodewijnju� (Ook kant en klaar te koop bij het kerstassortiment van de Lidl) • 1 rode ui • 1 kleine wortel • 1 stengel bleekselderij • 2 eetlepels olijfolie • 3 tenen knoflook • 1 takje verse rozemarijn • 2 takjes verse tijm • 350 ml rode wijn • 1 liter groentebouillon • 3 eetlepels maizena • 6 eetlepels water op kamer temperatuur • 1 eetlepel tomatenpuree • 1 theelepel gistextract (zoals Marmite) • 1theelepel mosterd • 1 theelepel donkere basterdsuiker • ½ theelepel zout • ½ theelepel zwarte peper INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN Bereiding 1. Pel de rode ui. Snijd de ui, wortel en bleekselderij in blokjes: laat ze op de snijplank liggen en zet apart. 2. Schenk de olijfolie in de hete pan. Fruit de ui 2 minuten. Pel de knoflook en pers hem boven de pan, roer alles door elkaar. Fruit enkele minuten, tot de knoflook gaat geuren. 3. Voeg de wortel en bleekselderij toe en de takjes rozemarijn en tijm. Bak alles al roerend ongeveer 7 minuten, tot de groenten goed zacht zijn. 4. Schenk de rode wijn erbij en kook tot hij bijna helemaal is verdampt. 5. Schenk de groentebouillon erbij. Draai het vuur hoog tot het geheel flink kookt, draai het dan laag, leg het deksel op de pan en laat 10 minuten koken. 6. Haal de pan van het vuur en schenk de jus door een zeef in een kom zodat je een heldere vloeistof hebt. Schenk deze terug in d pan en zet hem weer op het vuur. 7. Schep de maizena in een kommetje. Voeg het water toe en roer het met een vork goed door de maizena net zolang tot er geen klontjes meer in het papje zitten. Roer het maizenapapje door de jus in de pan en laat 5 minuten koken. Klop constant tot je een dikke jus hebt. 8. Roer de tomatenpuree, het gistextract, de mosterd, suiker, het zout en de peper erdoor. 9. Schenk in een kannetje en zet op tafel. Bereiding 1. Doe de azijn, ui en dadels in een kleine kom. Meng er met de hand een snufje zout door. Laat ze 20 minuten marineren, giet de azijn eraf en gooi hem weg. 2. Verhit intussen de boter met de helft van de olijfolie in een middelgrote koekenpan. Roerbak hierin de stukjes pita en de amandelen 4-6 minuten op halfhoog vuur tot de pita knapperig en goudbruin is. 3. Neem de pan van het vuur en meng er sumak, chili en ½ theelepel zout door. Laat ze afkoelen. 4. Schep vlak voor het opdienen de spinazieblaadjes en het pitamengsel in een grote schaal. Voeg de dadels met rode ui, overgebleven olijfolie, citroensap en nog een snufje zout toe. d’n HaDeejer - 19 BIJGERECHT Salade me� �pinazie, dadel� & amandelen • 2 eetlepels witte-wijn azijn • 1 middelgrote rode ui, in dunne ringen • 200 gram ontpitte medjoul dadels, overlangs in vieren • 60 gram boter • 4 eetlepels olijfolie • 4 kleine pitabroodjes, in stukjes van grofweg 4 cm gescheurd • 150 gram hele ongezouten amandelen, grof gehakt • 4 theelepels sumak • 1 theelepel gedroogde chilivlokken • 300 gram jonge spinazie, gewassen • 4 eetlepels citroensap • zout

RkJQdWJsaXNoZXIy MjU2Mzc=