d'n Hadeejer januari 2021

8 - d’n HaDeejer Van je fouten kun je leren! “Het belangrijkste wat ik geleerd heb in Den Haag, is dat het voorkomen van problemen soms duurder is dan het oplos- sen van fouten. Ik vind het heel erg, als je niet kunt of mag leren van je fouten. Dat is immers cruciaal om te kunnen innoveren. Dat wil ik anders doen. Bij De Heische Hoeve noemen we dat ’vooruitstruikelen’ of met een duur woord ’serendipiteit’. Soms pakken dingen niet goed uit, een an- dere keer heb je een succes te pakken. Zo hebben we ooit Kirsch gemaakt van de kersen die we over hadden. Goede kwaliteit ‘eau-de-vie’, maar er bleek geen markt voor te zijn. En voor het Maashorstbier van de Maashorstboeren was ook geen grote afzetmarkt. Doordat we de overgebleven mout gekocht hebben en ermee zijn gaan experimenteren, is min of meer per ongeluk onze BUS whisky ontstaan. Inmiddels zijn we de tweede whisky producent van Nederland en hebben we in Londen zelfs een zilveren me- daille gewonnen voor het eerste vat. Soms moet je uitpro- beren of iets je ligt. Bijvoorbeeld met de koffiebrander die we hebben aangeschaft. We hadden hem eerst helemaal kunnen laten reviseren, maar hebben hem zelf zover op- gelapt dat we ‘m konden testen en proef konden draaien met het proces. Dus niet eerst eindeloos uitdenken; als het goed is, kun je aan de slag. Het regelt zich wel: eerst doen, daarna bijsturen. Dat was een leerproces voor ons allemaal. En nu draait ie als een tierelier. Natuurlijk gaat er wel eens wat fout en dat is geen pro- bleem. Falen mag. Daar leer je van en daar coach ik mijn medewerkers op. Zo maken we er samen een succes van.” Ieder zijn kwaliteiten en verantwoordelijkheden Met zoveel verschillende bezigheden en verantwoordelijk- heden is het belangrijk om het juiste team samen te stellen. Je kunt immers niet alles zelf doen en Dennis is zich daar heel bewust van. Bovendien past het ook helemaal niet bij hem. “80 tot 90% van je werk moet leuk zijn, dan kom je uit- gerust thuis. Je moet doen waar je goed in bent. Ik ben heel goed in dingen beginnen, niet in dingen afmaken. Daar heb ik mijn mensen voor nodig. En zij zijn niet allemaal even goed in het nemen van die eerste stap, maar juist in het verder uitwerken en neerzetten. Zo vullen we elkaar aan. Een team is cruciaal om succesvol te zijn. In het bedrijfsle- ven wordt vaak gesproken over ‘apen’ op je schouder. De apen zijn de ballast, de problemen en verantwoordelijk- heden die je hebt. Als we die verdelen, als iedereen verant- woordelijk is voor zijn stuk en de problemen daaromheen oplost, is het voor ons allemaal te doen en blijft het voor iedereen leuk. Ik stimuleer mensen dan ook om met ideeën te komen voor hoe we dingen kunnen verbeteren of hoe we problemen kunnen oplos- sen.” Wat heeft de coronatijd jullie gebracht? “Sommige dingen die je bedenkt kunnen snel worden ingevoerd, anderen belanden op onze wensenlijst en moeten wachten tot er ruimte is om ze uit te voeren. Op vakantie doe ik altijd ideeën op, zo zijn de wijngaard en de olijfboomgaard ontstaan. Gevoelsmatig maken Ezra en ik hierin keuzes, die achteraf altijd wel in het grote concept blijken te passen. Zo zijn wij eens met een ondernemers- reis naar New York geweest om daar te kijken naar innovaties in de horeca. Daar hebben we veel ideeën opgedaan. Omdat het af- gelopen jaar wat rustiger was en we allemaal gezond zijn geble- ven, heb ik tijd gehad om te reflecteren, om even stil te staan en terug te kijken. De waan van de dag gaat altijd voor. Het is voor mij een zegen geweest, dat we wat meer tijd hadden om vanuit rust dingen aan te pakken. Dat ik een team van mensen had, dat nu even geen last had van de drukte iedere dag. Plannen die we hadden voor de komende 10 jaar, hebben we naar voren gehaald. We hadden nú de menskracht om het te doen. We nemen nu ook mensen aan om op de toekomst voorbereid te zijn, daarvoor wil- len we de juiste mensen in ons team.” Wat zijn de plannen voor de toekomst? Dennis wil niet meer in de politiek, maar wel nog graag een keer bestuurlijk bezig zijn. Voorlopig heeft hij zijn handen echter vol: “Mijn droom is dat De Heische Hoeve een broedplaats wordt voor passies, een bedrijfsverzamelgebouw op food- en agrovlak waar mensen elkaar kunnen inspireren. Waar ze kunnen leren en (samen) kunnen innoveren. Met een moestuin, voedselbos, fruit- teelt, akkerbouw, wijnbouw én verwerking van streekproducten tot en met een eigen mosterdmolen, imkerij, zeepziederij, bier- brouwerij en whiskystokerij wordt daar hard aan gewerkt. Sinds afgelopen zomer zijn daar nog een camping en een restaurant bijgekomen. Er zijn zoveel veranderingen geweest, eerst moet nu alles inbedden. Tegelijkertijd moet je kansen pakken, als ze zich aandienen, ook al is het spannend. “Het idee dat er concreet ligt, is om een deli- catessenwinkel te openen in Den Bosch, waar de producten van de boerderij verkocht kunnen worden. Dit past bij het totaalcon- cept van ons bedrijf en daarbij wordt zeker ook gekeken naar het bredere plaatje waarmee het toerisme in de regio een boost kan krijgen. Dus daar gaan jullie zeker nog wat van horen!“

RkJQdWJsaXNoZXIy MjU2Mzc=