d'n HaDeejer oktober 2021

d’n HaDeejer - 11 Vroeg beginnen Werken in de moestuin heeft Jan van jongs af aan ge- leerd. “Ik doe het al 70 jaar! Vroeger veel flodderbonen en peultjes, liefst zo vroeg mogelijk, eind maart. Ook aardappelen zet ik al begin mei. Met Dinther kermis oogstte ik al peultjes. De familie werd ingeschakeld voor de vroege aardbeien. Ze woonden allemaal in de buurt, maakten jam en aten met van alles mee.” Altijd zelf zaaien We treffen veel (klein)fruit aan in Jan z’n tuin: kersen, appels, peren, kiwi’s, noten, frambozen, rode bessen, bramen en druiven. Dit jaar was de oogst wat minder, maar de appels zijn lekker. “In de moestuin staat nu veel boerenkool, want met worst vind ik dat ’t lekkerste wat er is. Verder altijd vroege witte aardappelen, liefst Fries- landers, en altijd sla, andijvie, bonen, sjalotten, prei en selderie. Ik hou van gezond eten, vooral goeie soep met uien, wortels, prei, selderie: heerlijk! Ik zaai veel zelf en zet ook gladiolen, want je moet soms toch een bloempje weg kunnen geven; ik heb nog bol- len van vijftien jaar terug. Je moet wel telkens voor an- dere grond zorgen. Koolplanten, rode, witte, bloem- en spitskool, koop ik meestal. De rest zaai ik zelf in bakken, eventueel in mijn kas: planten kopen is veel te duur. Buurjongen Noud (14 jaar) komt graag mee helpen, liefst met tractor rijden en hout kloven. En vrouw Jet maakt in, met mijn hulp.” Voor opslag is er ruimte genoeg. Praktisch werken Gemiddeld is Jan zo’n anderhalf uur per dag bezig in de tuin. “We doen veel met de tractor en niet te veel met de ‘schup’. Je moet op tijd onkruid wieden en geen drie weken wegwezen. Noud is een fijne hulp. Onkruidbe- strijding doen we meestal met de hand: ‘bocht plukken’. Tegen luizen en rupsen gebruik ik een biologisch middel. Veel is afhankelijk van het weer: droog weer geeft veel luizen. Wel moeten we behoorlijk wat sproeien, want het is hier vrij droge bosgrond. En elk jaar bemesten met stalmest.” Jan is gewend om praktisch te werken, alles op zijn tijd van voorjaar tot diep in het najaar. Voor 80% zijn ze zelf- voorzienend qua groente en fruit. Nog een tip: ‘Appels en peren zijn lekker als ze een goei uur in de oven hebben gelegen. Ik raad iedereen aan om lekker bezig te blijven: gewoon doorgaan en gezond blijven, en dat kan mooi met je zelfgekweekte groente.” Heel zijn leven woont Jan van Dijk, nu 80 jaar oud, al aan de Stoppelveldseweg op het ‘driedorpenpunt’ Dinther – Heeswijk – Loosbroek. Hij had daar een gemengd bedrijf, maar is in 2000 gestopt met koeien en varkens. Zijn vrouw Jet komt uit Waspik; in 1980 zijn ze samen het bedrijf begonnen. Hij is altijd bezig geweest met tuinieren in zijn grote moestuin met veel groente en fruit. Jan heeft alles op een lijstje gezet voor ons gesprek. VOLOP GROENTE EN FRUIT UIT EIGEN TUIN Tekst Ad van Schijndel Fotografie Annerieke van de Broek Vormgeving Eveline van Roessel

RkJQdWJsaXNoZXIy MjU2Mzc=