d'n HaDeejer oktober 2021

22 - d’n HaDeejer Koemelk, tarwe, rogge, koffie en cacao waren de hoogste intoleranties, maar ook soja, gist, appel, varkensvlees, kip, kikkererwten en linzen bleken niet goed voor me te zijn.” Ze besloot direct om anders te gaan eten en drinken en merkte al na enkele weken dat de migraine veranderde. “De aanval- len kwamen minder vaak en waren ook minder heftig.” Patronen Naast het aanpassen van haar eetgewoontes, wist ze dat er nog meer moest veranderen. “Energie verkrijg je niet alleen door voeding; ook beweging, ontspanning en stressmanage- ment zijn heel belangrijk. Alles draait om een goede balans. Wat je eet en drinkt, hoe je slaapt, beweegt, denkt en tegen jezelf praat en welke informatie je tot je neemt: alles heeft invloed op elkaar. Gezondheid is meer dan je lichaam alleen, ook je mentale en emotionele toestand spelen een belang- rijke rol in een gezond leven.” De balans was bij Carlijn niet helemaal aanwezig. “Omdat mijn vader en ook andere familieleden uit zijn gezin niet oud zijn geworden, wilde ik alles uit het leven halen. Ik was daar- door altijd aan het rennen en liep steeds achter de feiten aan. Op een gegeven moment zit je zo vast in patronen; 90% van wat je doet, doe je onbewust. Door na te denken over deze patronen, kun je dingen bewust gaan veranderen. Ik ben gestopt met een aantal vrijwilligerstaken en ben bij- voorbeeld veel gaan wandelen en sinds kort aan yoga gaan doen. Ik kan nu veel beter naar mijn lijf en naar mijn gevoel luisteren, dat geeft rust. Als ik onrust ervaar dan denk ik: wat zegt dit over mij en waarom heb ik hier last van? Kennis doorgeven Met haar nieuwe levensstijl heeft Carlijn de migraineaanval- len flink kunnen reduceren. “Ik doe het echt niet altijd goed en zondig ook wel eens met eten en drinken van producten die niet goed voor me zijn. Maar dat is dan een bewuste keuze; ik weet dat ik daar waarschijnlijk later de prijs voor ga betalen.” Haar kennis over het brein en het lichaam wil ze graag nog verder uitbreiden. “Ik heb ontdekt dat hier een passie ligt die ik graag verder wil onderzoeken; er valt nog heel veel te leren. Ik heb me aangemeld voor een opleiding Orthomo- leculaire voedingsleer, een leer die erop gericht is om het lichaam met de juiste voeding te versterken en te onder- houden. Daarna wil ik me gaan verdiepen in de werking van hormonen. Uiteindelijk wil ik mijn kennis graag doorgeven. Ik vind het heel gek dat je op school wel rekenen, lezen en schrijven leert, maar niets over leefstijl. Als je op jonge leeftijd leert wat je nodig hebt en hoe je goed voor jezelf kunt zorgen, dan heb je daar je leven lang profijt van. Ziekten zoals stress, burn-out, depressie en dementie nemen enorm toe. Een belangrijke oorzaak daarvan is leefstijl. Als we kennis met elkaar kunnen delen en het vanaf jonge leeftijd toepassen, dan kunnen we gezondheidsproblemen op latere leeftijd voorkomen in plaats van genezen.” ‘ALLES DRAAIT OM EEN GOEDE BALANS’

RkJQdWJsaXNoZXIy MjU2Mzc=