d'n HaDeejer oktober 2021
d’n HaDeejer - 33 Hoe zie je de toekomst van jouw beroep? Geert : “Ik ben niet bang om mijn baan te verliezen als kok, de vraag is groot. Je ziet steeds meer front cooking, het à la mi- nute bereiden. Zien en ruiken doet eten. Ik maak bijvoorbeeld een bierbeslagje en bak mijn kibbeling zelf, dat is toch het lek- kerst. Mensen worden mondiger en zijn meer luxe gewend. Ik ben al dertig jaar lid van de Koksvereniging Oost-Brabant en zit ook in het bestuur ervan. We bezoeken vele bedrijven zoals Unilever in Rotterdam of gaan naar een champignonkwekerij of hertenfarm in de buurt. En we houden smaaksessies. Het is een verrijking van je kennis. Als je je niet op de markt beweegt, weet je niet wat er gebeurt. Er komen steeds nieuwe producten op de markt, waaronder buitenlandse gerechten en ingredi- ënten. Generaties moeten deze eerst leren eten. Verder luister ik naar de reacties van mensen.“ Mark: “Vernieuwen is noodzakelijk. Met een clubje bezoeken we regelmatig bedrijven. De trends komen uit Amsterdam, Londen en Israël, niet uit Heeswijk-Dinther. Alhoewel wij al jaren poke bowls serveren. Voor nieuwe gerechten gaan we eerst proefkoken en ze daarna met het team beoordelen. Mensen gaan thuis ook steeds meer experimenteren. Dus veel thuiskoks en aan de andere kant mensen die het druk hebben. Denk aan de ontwikkeling van de maal- tijdboxen. Ik heb eerst altijd een eigen restaurant willen hebben, maar die ambitie is er niet meer. Dan moet je er altijd mee bezig zijn en ik vind mijn gezin ook heel belang- rijk. Je ziet niet zo vaak koks op hoge leeftijd. We staan veel en lopen zo’n tien à twaalf kilometer op een dag. Maar het is een mooi vak, lekker met mijn handen bezig zijn en elke dag is anders.” Kan gezond eten ziektes voorkomen? Geert: “Gezonder eten betekent minder zorg en medicij- nen. Denk aan overgewicht. Om ziektekosten te drukken, wordt hier steeds meer de nadruk op gelegd, net zoals op meer bewegen en minder vet, suiker, zout, alcohol en roken. Maar eten is beleven en dat is ook een belangrijk aspect.” Mark: “Kan wel helpen. Vet bijvoorbeeld is niet goed. Ik sta hier een beetje dubbel in, wat is ongezond en wat zet je er tegenover. Veel eten en niet bewegen is niet goed natuurlijk. Ik werk veel met olijfolie. En we bieden op de kaart ook Health Food gerechten aan zoals smoothies. Dan kunnen mensen kiezen.” ‘We gaan terug naar de pure smaken, liflafjes zijn uit’ - MARK-
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MjU2Mzc=