d'n Hadeejer maart 2022

d’n HaDeejer - 7 Tekst Francis van Venrooij Fotografie René Kuijs Vormgeving Iris Manders Frank van Eerd (50 jaar) is eigenaar van de Bisschopsmolen in Maastricht, waar hij bakker en molenaar is. Zijn wortels liggen in Dinther, maar hij voelt zich naast Brabander ook Limburger, Nederlander, Europeaan en wereldburger. Frank heet ons welkom in zijn pand, waar we onder het genot van koffie en een flink stuk Limburgse vlaai horen over zijn gezin en zijn passie voor gezonde en eerlijke voeding. In zijn enthousiaste betoog wisselen historie, anekdotes en wetenschap elkaar in rap tempo af. ANDERS DENKEN OVER VOEDING. Frank opent het gesprek met een quote uit een boek van Annemarie Rakhorst: ‘Wij produceren per dag voor 4.000 calorieën, terwijl we maar 2.500 calorieën nodig hebben. Dus we hebben geen nieuwe aarde nodig, we hebben een andere denkwijze nodig.’ “Deze zin gebruik ik vaak. Mentaliteit is moeilijk te veranderen. We leven in een wegwerpmaatschappij, alles moet snel en meer. Ik ben van mening dat het anders kan, anders moet. Dat is mijn missie.” TERUG IN DE TIJD. Frank is opgegroeid in Dinther. Met zijn ouders Karel en Hanny en zijn broer Maik woonde hij in de Avensteinstraat. Waterpolo was zijn sport en grote hobby. Op 18-jarige leeftijd werd bij Frank een spierziekte geconstateerd, waarbij hij te horen kreeg dat hij niet meer zou kunnen sporten en zijn beroep niet meer uit zou kunnen oefenen. Hij is op zoek gegaan naar wat wel kon en naar wat zijn lichaam kon helpen. Dat doet hij nog, voor zichzelf en voor anderen, op het gebied van voeding. Wat hij daarbij belangrijk vindt is duurzaamheid: dat voeding zo puur mogelijk is, van zo dichtbij mogelijk komt en dat alle betrokkenen een eerlijke prijs krijgen. BAKKER EN MOLENAAR. Frank vertelt: “Ik komt uit een molenaarsfamilie. Mijn overgrootvader, Karel van Eerd, was molenaar. In 1911 kocht hij in Joure een molen en liet deze plaatsen aan de Torenstraat in Dinther. Zoon Harry volgde hem op als molenaar. Zoon Tjeu, mijn opa, werd bakker en had zijn bakkerij naast de molen. Ik wilde ook bakker worden, net als mijn opa. Helaas had hij de bakkerij verkocht aan de familie Doomernik en aangezien Berry de bakkerij van zijn vader over wilde nemen, koos ik een ander pad. Ik heb veel voor supermarkten gewerkt en ben zo beland bij La Place in Sittard, waar ik in aanraking kwam met Kollenberger spelt, een oude graansoort, die werd geteeld op de Kollenberg en waarvoor veel aandacht was vanuit bepaalde natuurprojecten. Geen enkele bakker in de omgeving kon en wilde werken met spelt, maar wij wel. De stad Sittard heeft dat groots aangekondigd en mensen stonden op de eerste dag rijen dik voor de deur voor ons speltbrood. En dat terwijl La Place niet eens als echte bakker werd gezien…. Maar mijn interesse was gewekt! Spelt is een graansoort die weliswaar moeilijker te verwerken is dan bijvoorbeeld tarwe, maar veel voedzamer en sterker is. Om spelt te kunnen verwerken, moet je als bakker FRANK. FRANK VAN EERD DINTHER, 7 JANUARI 1972 VADER KAREL MOEDER HANNY GETROUWD MET DIANA DOCHTER ILSE WOONPLAATS MAASTRICHT BAKKER MOLENAAR EN WERELDVERBETERAAR HOBBIES VOORHEEN WATERPOLO, NU ZIJN WERK FOOD100 VIER JAAR OP EEN RIJ UITVERKOZEN ALS GAMECHANGER VOORVECHTER VAN DE BROODWET: EERLIJKE COMMUNICATIE OVER DE INGREDIËNTEN VAN BROOD UITBLINKER

RkJQdWJsaXNoZXIy MjU2Mzc=