d'n Hadeejer maart 2022

8 - d’n HaDeejer echt terug naar het ambachtelijke proces en dat vind ik geweldig.” DE BISSCHOPSMOLEN “De Bisschopsmolen bestaat vanaf de 7e eeuw. In de loop der tijd had de stad Maastricht in een straal van één kilometer 24 watermolens, waarvan de Bisschopsmolen en de Hertog van Brabant de belangrijkste waren. Twintig jaar geleden, net voor ik ging trouwen, stapte ik hier voor het eerst binnen. Dat was qua timing niet zo’n goed idee,” lacht Frank, “want mijn aandacht was gewekt. Het was toen nog de slechtste straat in Maastricht: er werd veel wit spul verkocht en dat was geen bloem. Nu is het een van de mooiste wijken van de stad. Op deze plek zit ons belevingscentrum, waar je kunt zien hoe vlaaien gemaakt worden, je zelf een vlaai kunt bakken of kunt proeven in het smaaklokaal. Zelfs overnachten is mogelijk. Naast de molen zit onze bakkerij met de winkel.” BROOD, DAAR ZIT WAT IN! Op zich is dit een goede slogan, alleen is er een groot verschil tussen het ene en het andere brood. Frank legt uit: “Er zijn veel soorten graan. Tarwe is het meest bekend en zo doorontwikkeld dat iedereen er brood mee kan bakken. Maar het heeft de vervelende eigenschap dat de gluten zo sterk zijn geworden, dat veel mensen er last van krijgen. Ook worden er suikers (koolhydraten) aan het deeg toegevoegd om het kneden en het rijsproces te versnellen. Wij maken pure voeding en gebruiken niet meer ingrediënten dan nodig om ons brood te maken. Door terug te gaan naar het ambachtelijke proces en de natuur zijn gang te laten gaan, heb je geen toevoegingen nodig om het brood snel te laten rijzen. Daarbij gebruiken wij meel van de hele korrel. Eén graankorrel kan na het malen gezeefd worden tot wel 150 verschillende fracties, die op vraag van de bakkers in verschillende samenstellingen worden gemengd. Vaak wordt de kiem hierbij vergeten. Zonde, want de natuur heeft ons iets geboden. De universiteit van Maastricht heeft hiernaar onderzoek gedaan en het blijkt dat door de hele korrel te gebruiken in het meel, je alle goede eigenschappen van het graan behoudt. Hierdoor hebben gebruikers 35% minder kans op hart- en vaatziekten, 20% minder kans om diabeet te worden en 10% minder kans om kanker te krijgen. Het gezondste brood is desembrood. Ook zijn we bezig met het Catharinaziekenhuis in Eindhoven om brood te maken voor mensen met slokdarmkanker, door terug te gaan naar de natuur en pure voeding te maken.” GRAINLABS. Frank is altijd bezig met verbeteren en veranderen. Hij is de initiatiefnemer van GrainLabs, een kenniscentrum waar mensen uit de wetenschap, zorg en sport samenwerken om granen zo optimaal mogelijk in te zetten in ons voedingspatroon. “Voeding is het belangrijkste element om ons lichaam beter te laten presteren. Dat is belangrijk voor topsporters, maar ook voor mensen zoals jij en ik, die graag zo lang mogelijk gezond willen blijven. In brood zitten tegenwoordig veel snelle koolhydraten, maar die hebben wij als consument niet nodig. Sporters hebben wel suikers nodig voor hun sportprestatie. Voor de wielerploeg en sporters van Papendal maken we een andere samenstelling. Met testen is uitgerekend wie wat nodig heeft met welke ingrediënten, en daar ontwikkelen wij dan producten voor.” HADEE OF MAASTRICHT? ”Ik voel me Brabander, Limburger, Nederlander, Europeaan en Wereldburger. Ik kan me overal thuis voelen. Mijn vrouw Diana komt echt uit Maastricht, maar ik ben en blijf een buitenstaander. Ik heb het hier prima naar mijn zin, maar ik hou wel echt van de Brabantse mentaliteit.” Op de vraag wat hij meeneemt vanuit zijn wortels in HaDee, is Frank duidelijk: “De Dintherse worstenbroodjes van Tjeu d’n Bekker natuurlijk. Die worden bij ons gemaakt naast de Limburgse vlaaien en zijn echt gewild.” Frank komt nog regelmatig in ons dorp. Is het niet voor zijn familie of zijn kameraden, dan is het wel voor De Halm, waarmee hij samenwerkt. We hebben een paar HaDeejers gevraagd om wat over hem te vertellen. Kameraad Alex van den Boom: “Frank is altijd druk met zijn werk, het is zijn alles. Hij is heel bevlogen en laat anderen profiteren van zijn kennis en zijn contacten. Hij verloochent zijn Dintherse roots niet. Daarom hebben we op zijn 50e een Abraham gezet met de tekst: “Limburg, proficiat met onze Frank.” Mede-ondernemer Rob van den Berg: “Frank is een gamechanger, een verbinder en een verhalenverteller. Hij weet ontzettend veel, kent heel veel mensen en verbindt ze met elkaar. Hij gaat terug naar wat we nodig hebben, wat goed voor ons is.” Frank sluit af met zijn b(r)oodschap aan HaDee: “Weet wat je eet, weet wat je in je mond stopt.” ‘WE HEBBEN EEN ANDERE DENKWIJZE NODIG’

RkJQdWJsaXNoZXIy MjU2Mzc=